Yhdessä kehittäminen on paitsi trendikäs termi, myös aidon kumppanuuden ytimessä. Hyvällä yhteistyöllä voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä esimerkiksi ruokapalvelukumppanuudessa. Tehtäväni Compass Groupilla on yhdessä tiimini kanssa huolehtia siitä, että teemme mitä lupaamme ja että asiakkaamme ovat tyytyväisiä. On kunnia-asia, että voimme joka päivä lunastaa yhä uudelleen asiakkaidemme luottamuksen. Monen osalta vuosien tiivis yhteistyö onkin muuttunut arvokkaaksi kumppanuudeksi. Miten kumppanuus sitten eroaa tavallisesta asiakassuhteesta?

  Kirjoittaja: Maarit Parikka


Maarit Parikka vastaa asiakkuusjohtajana julkisen sektorin kumppanuuksista Compass Groupilla.
Maarit tekee tiiminsä kanssa töitä päivittäin kuntien, sairaanhoitopiirien ja julkiselle sektorille palveluita tuottavien yritysten ja yhteisöjen kanssa –
jotta jokaisella olisi oikeus ja mahdollisuus syödä hyvin.
Maarit uskoo, että kumppanuuden yhteistyöllä voidaan varmistaa hyvinvointia tukevaa
ravitsemusta ja ruokailuhetkiä niin lapsille, opiskelijoille, työssäkäyville kuin senioreillekin.

Aitoa kumppanuutta rakennetaan yhdessä

Yhdessä kehittäminen eli co-creation on paitsi trendikäs termi, myös aidon kumppanuuden ytimessä. Minun tehtäväni Compass Group Suomessa on yhdessä loistavan ja ammattitaitoisen tiimini ja ruokapalveluhenkilöstömme kanssa on huolehtia siitä, että me teemme mitä lupaamme ja että asiakkaamme ovat tyytyväisiä ja onnellisia. Sanomattakin on siis selvää, että minulle kaikki meidän asiakkaamme ja heidän asiansa ovat tärkeitä. Onkin kunnia-asia, että voimme joka päivä lunastaa uudestaan ja uudestaan asiakkaidemme luottamuksen. Monessa asiakkuudessa vuosien tiivis yhteistyö onkin muuttunut arvokkaaksi kumppanuudeksi. Mutta miten kumppanuus sitten eroaa tavallisesta asiakassuhteesta?

Minulle aito kumppanuus merkitsee sitä, että teemme asioita asiakkaan kanssa yhdessä, tavoitteet eteenpäin suunnaten, yhdessä toimintaa kehittäen. Pohdimme yhdessä esimerkiksi mitä voisimme molemmat yhdessä saada ensivuoden aikana tehtyä, onko meillä asioita, joita meidän kannattaa muuttaa tai onko kenties jokin uusi suunta, jonka kuljemme yhdessä?

Tuore kuntataloustilasto kuluvan vuoden tammi-kesäkuulta osoittaa, että koronaepidemia vaikutti voimakkaasti niin kuntien kuin kuntayhtymienkin talouteen. Kuntien taloustilanne ja koronan kasvattamat kustannukset ovat ladanneet entistä enemmän säästöpaineita kunnille tuleville vuosille. Samaan aikaan haluamme kehittää ja investoida tulevaisuutemme vastuullisisiin tekoihin, joita emme voi sivuuttaa. Mitä jos hyvällä yhteistyöllä voimme silti saavuttaa kunnianhimoiset tavoitteet niukemmista resursseista huolimatta?

Tällä hetkellä elämme haastavia aikoja, maailma ympärillämme on muuttunut - pysyvästi. Muutos pakottaa meidän kaikki pohtimaan tekemistä täysin uudella tavalla, uusilla keinoilla, sillä paluuta vanhaan ei ole. On keksittävä uusia kustannustehokkaampia toimintatapoja, jotka eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että tinkisimme ruoan laadusta, palvelusta tai toimitilojen puhtaudesta.

Yksi mahdollisuus on kuntien tukipalveluiden, kuten ruoka- ja siivouspalveluiden ulkoistaminen alan ammattilaiselle. Hyvällä yhteistyöllä voidaan saada aikaan merkittäviä säästöjä. Säästöä tuo se, että kyseiset tukitoiminnot ovat alalla toimivien yksityisen yrityksen ydinliiketoimintaa ja palveluiden kehittämiseen on mahdollista panostaa merkittävästi enemmän. Kunnan harteilta jää pois tehtäviä, joihin tulisi olla vahvaa asiantuntijaosaamista kuten esimerkiksi ruokalistojen suunnittelua ja tuotekehitystä. Kokemustemme mukaan kunnat ovat saaneet toimintamenoihinsa mittavat säästöt vuosittain toistuvana ulkoistamalla kunnan ruoka- ja siivouspalvelut.

Isojen patojen keittiön edut ruokapalvelukumppanuudessa 

Iso unelmamme on toteutunut, kun Vantaan Pakkalan uudenkarheilta lastauslaitureilta kuljetetaan herkullista, itsevalmistettua kotiruokaa kustannustehokkaasti eri puolille Etelä-Suomea niin päiväkotilapsille, koululaisille, senioreille kuin työikäisillekin.

Oletteko Te jo ehtineet pohtia mitä kustannussäästöjä keskitetty ruokapalvelun tuotantomalli voisi tuoda kunnallenne? Kumppanuudella voidaan varmistaa kustannustehokkuuden lisäksi vastuullisen ja kestävän kehityksen mukaiset ruokapalveluhankinnat, vastata kasvavaan erityisruokavaliotarpeeseen sekä aidosti maistuvan ja ravitsevan ruokapalvelun niin lapsille, nuorille, työikäisille kuin senioreillekin.

Nykyisille asiakkaille lämmin kiitos kumppanuudesta ja yhteistyöstä!
Tuleville asiakkaillemme: odotamme innolla uutta kumppanuutta ja yhteistyötä!

Syksyisin terveisin,

Maarit Parikka
asiakkuusjohtaja, julkiset asiakkuudet

Compass Group Finland

Olemme mukana Kuntamarkkinoilla 15. - 16.9.2021 - kuule lisää ruokakumppanuudesta ja osallistu tietoiskuihimme. Ilmoittaudu Kuntamarkkinoille!