Huhtikuun blogissa Compass Group Suomen gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Karri Käki kirjoittaa ruokahävikistä.

Kirjoittaja: Karri Käki
Karri_Käki_CG_Suomi.jpg

Compass Group Suomen gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Karri Käki tiimeineen kehittää työssään tulevaisuuden vastuullisia ruokaratkaisuja, joissa korostuvat sesongin raaka-aineet, ruokahävikin torjuminen ja uusien kasvispainotteisen ruokatuotteiden kehittäminen muuttuviin tarpeisiin. Karrin työtä ohjaa vahvasti ruoan maku ja jatkuva uudistuminen. Karrilla on laaja keittiömestarikokemus ja hän on myös aiemmin luotsannut Compass Culinary Team Finland -joukkuetta menestykseen joukkueen johtajana.

Ruokahävikistä on puhuttu pitkään ja syystäkin. Edelleen hyvinvointivaltioissa suhtaudutaan syntyvään hävikkiin liian ylimalkaisesti. Vaikutukset ovat kuitenkin mittavia niin ympäristön, koko tuotantoketjun, kestävämmän tulevaisuuden kuin luonnollisesti myös talouden näkökulmasta. Kaikki roskiin ja kierrätykseen päätyvä syötäväksi kelpaava ruoka maksaa meille kuluttajille myös välillisesti. Tuoreen ilmastoruokatutkimuksemme mukaan ihmiset arvottavat hävikin torjumisen tärkeimmäksi vastuullisuusteoksi heti turvallisuuden ja työhyvinvoinnin jälkeen (tutkimus: Compass Group Suomi 2022). Nyt kun maailmassa kriisit seuraavat toisiaan, on hyvä hetki miettiä omia kulutustottumuksiaan.

Suurena ruokailupalvelutuottajana on paljon tehtävää asian suhteen ja se onkin nostettu korkealle prioriteeteissamme. Tavoitteemme hiilineutraalista toiminnasta vuoteen 2030 mennessä asettaa meille useita konkreettisia tavoitteita ja tekemisiä. Raaka-aineiden valinnat, pakkauskoot, saman raaka-ainepoolin hyödyntäminen laajemmin reseptiikassa, ohjatut valikoimat tukemaan suunnittelua ravintoloissa, ennustaminen ja sopeuttaminen muuttuviin asiakasvirtoihin, varastoinnin, käsittelyn, valmistuksen ja varsinkin tarjoilun fiksut ratkaisut vain muutamia mainitakseni. Tulemme myös jatkossakin kouluttamaan henkilökuntaamme ja antamaan hyviä käytännön vinkkejä haasteen selättämiseksi.

Mitä jos sinun ravintolassasi muutetaan toimintaa pienillä teoilla? Jos viikon ruokalistan suunnittelussa jätetäänkin loppuviikko vähemmälle tilattavien raaka-aineiden suhteen ja tehdään innovatiivisemmin siltä pohjalta, mitä kaapeista löytyy? Tai voisiko lämpimän ruoan tarjota esimerkiksi valmiiksi annosteltuna asiakkaalle, jolloin tarjolla olevan ruoan määrä ei aiheuta niin suurta hävikkiriskiä? Onko mahdollista tarjota hieman vähemmän päivittäisiä vaihtoehtoja, jolloin satsataan enemmän vain muutamaan hyvään ja maukkaaseen kokonaisuuteen?

Oletko sinä asiakkaana ja kuluttajana valmis muutokseen? Mitä hyötyä sinä voisit saada myös henkilökohtaisella tasolla? Annan esimerkin omasta elämästäni. Erään vähittäiskaupan toimintatapaan kuuluu kerätä hävikkiuhan alla olevia tuotteita ja pakata yhteen edullisiksi, helposti saatavilla oleviksi paketeiksi. Käyn säännöllisesti näitä etsimässä ja kun löydän, rakennan kotona valmistettavat ruoat tämän paketin ympärille. Aikaa se ei vie yhtään enempää, mutta haastaa ajattelemaan uudella tavalla. Ruokalistani inspiroi minua, laittaa oppimaan uusia asioita ja pitää huolen vaihtelevasta ruokavalioista. Ympäristövaikutuksien lisäksi tämä tapa näkyy myös kohentuneena mielialana, terveellisempinä tottumuksina ja tietysti myös säästyneenä rahana.

Oletko sinä asiakkaana ja kuluttajana valmis muutokseen?