Maaliskuun blogissa vastuullisuuspäällikkömme Marketta Viljasaari kertoo ilmastoystävällistä ruoistamme.

Kirjoittaja: Marketta Viljasaari
marketta_viljasaari_compass

Marketta Viljasaari ohjaa vastuullisuuspäällikkönä Compass Groupin vastuullisuustyötä. Hän on pitkän linjan vastuullisuusammattilainen ja kannustanut lukuisia alan toimijoita kestäviin käytäntöihin ja niistä viestimiseen. Marketta uskoo, että osallistavalla yhteistyöllä ja arjen vaikuttavilla teoilla onnistumme. Marketta nauttii vapaa-ajallaan luonnossa liikkumisesta, hyvästä ruoasta erityisesti kun saa myös perheen opiskelijatyttäret yhteisen pöydän ääreen sekä upeista kirjoista. 

Ilmastoystävälliset lounassuosikit innostavat

Me ihmiset olemme muutoksen avain. Ja me, tai oikeammin te, olette puhuneet. Kasviksia halutaan syödä enemmän ja ruoan tekijöiden halutaan voivan hyvin.

Compass Group Suomen teettämään tutkimukseen osallistui kaikkiaan yli 2 500 vastaajaa, joista reilu puolet oli ruokailijoitamme ja noin tuhat muita suomalaisia kuluttajia. Me Compassilla halusimme kuulla kuluttajien kiinnostuksesta ilmastoystävälliseen ruokaan ja vastuullisuuteen. Ja kiinnostusta löytyikin hurjasti - kiitos kaikille vastaajille!

Neljännes suomalaisista kertoi vähentäneensä punaisen lihan syöntiä merkittävästi viime vuosien aikana ja 42 prosenttia kuvaa itseään fleksaajaksi eli syövänsä liha-, kala- ja kasvisruokaa sekaisin. Kotimaisuus ja kasvisten lisääminen saavat kannatusta, kunhan ruoan herkullisuus säilyy. Aihe herättää kuitenkin suuria tunteita ja hyvä niin, onhan käsissämme meidän kaikkien tulevaisuus.

Kasvisruoka on tullut pitkän matkan. Moni meistä muistaa vielä ajan, kun vaihtoehtona oli kasviskiusaus tai… noh, kasviskiusaus. Useimmiten paljolla juustolla tai erittäin paljolla juustolla. Tänään kasvisruoka on meidän Amica-, Food & Co-, Tastory -ravintoloissamme luomutofua ja kasviksia kormakastikkeessa, linssi-kasvislasagnea ja toki myös iki-ihania pinaattilettuja.

Pinaattiletut ovat monen mielestä ikisuosikkeja. Kyselytutkimuksessamme vastaajat saivat äänestää omia lempiruokiaan ilmastoystävällisistä vaihtoehdoistamme. Valitsimme meidän Compassin ruokalistoilta lounasherkkuja, joiden hiilijalanjälki on keskimääräisenä lounasannoksena alle 1 kg CO2e. Pinaattiletut olivat äänestyksessä hopea- ja pronssisijoilla niin hoiva-, kampus- kuin henkilöstöravintolasektorillakin, ja voittivat kultaa koulujen ja päiväkotien sarjassa.

Ruokavalinnoillamme on tärkeä vaikutus

Suurin voittajahan tällaisissa valinnoissa on planeettamme. Kasvisten hiilijalanjälki on käytännössä lähes aina pienempi kuin lihan. Punaiseen lihaan verrattuna ero voi olla monikymmenkertainen. Yhden naudanlihakilon hiilijalanjälki on sama kuin lähes 100 kg porkkanoita. Ilmastoystävällisyys ruoassa ei tarkoita pelkästään porkkanoita eikä pelkästään kasvisruokaa. Jo sillä, että lisää kasvisten suhteellista määrää lautasella, on vaikutusta.  Juuri tästä syystä ilmastoystävällisten ruokien listallamme on mukana myös ruokia, joissa on mukana kalaa tai kanaa. Näissä ruoissa kuten esimerkiksi laatikoissa tai keitoissa kasvisten määrä on luontaisesti suuri ja siitä muodostuu niiden ilmastoystävällisyys.

Mikä ruoka sitten oli se ilmastosuosikeista, joka ohitti jopa ikisuosikin pinaattiletut? Se oli kirjolohikeitto. Sen vastaajat valitsivat suosikkiruoakseen hoiva-, kampus- kuin henkilöstöravintolasektorillakin ja päiväkoti- ja koulumaailmassa se oli hieno kakkonen.

Vaikutetaan yhdessä herkullisella tavalla eli ilmastosuosikkeja valitsemalla. Lisää jo tänään lautaselle vähän enemmän kasviksia kuin ennen. Huomenna voisit ehkä kokeilla lihan sijaan kasviproteiinia lautaselle, ja seuraavaksi vaikkapa kasvispihvejä. Valintoja on helppo tehdä, koska meillä Compassin ravintoloissa on joka päivä lounaalla tarjolla myös kasvisruokavaihtoehto ja joka päivä voit tarkistaa ruokalistan tuoteselosteesta kyseisen lämpimän ruoan hiilijalanjäljen. Näin löydät ilmastovaihtoehtoja myös sekaruoasta.

Haluamme tehdä valinnat helpoksi ja haluamme olla vastuullisuuden suunnannäyttäjä. Me kehitämme uusia ilmastosuosikkeja ruokalistoillemme jatkuvasti. Tavoitteenamme on, että uusista resepteistämme on joka vuosi vähintään 30 prosenttia kasvisruokaa. Viime vuonna tuo luku oli yli 42 prosenttia. Oma suosikkini on teriyaki-härkis, mutta ties mitä uutta herkullista ja samalla ilmastoystävällistä tässä vuoden aikana saamme keittiöistämme maistaa. Kenties ensi vuoden äänestyksessä meillä onkin kyselyssä aivan uudet ilmastovoittajat?

 

Compass Group Suomen toteuttaman kyselytutkimuksen mukaan neljännes suomalaisista on vähentänyt punaisen lihan syöntiä, ja lähes puolet suomalaisista suhtautuu positiivisesti ajatukseen kasvispainotteisempaan ruokavalioon siirtymisestä ilmastonmuutoksen torjumiseksi. Kasvisruokailu on selkeä trendi koko suomalaisessa yhteiskunnassa, ja tieto ruoan ilmastovaikutuksista kiinnostaa kuluttajia yhä enemmän. Merkittävimpiä vastuullisuustekijöitä ovat hygieniaturvallisuus ja ruoan valmistavan henkilökunnan hyvinvointi. Tärkeäksi nousi myös ruokahävikin torjunta. Kasvattaakseen tietoa ruoan ilmastovaikutuksista Compass Groupin ravintoloissa vietetään 14.–28.3.2022 ilmastoruokaviikkoja, jolloin ruokalistoilta löytyy ilmastoystävällisiä suosikkiruokia.  Lisää tutkimuksestamme voit lukea täältä: https://www.compass-group.fi/ilmastoruoka.