Toukokuun blogissa äänessä on Compass Group Suomen toimitusjohtaja Hannu Rahnasto.

Kirjoittaja: Hannu Rahnasto
Hannu_Rahnasto_150x195.jpg

Hannu on Compass Group Suomen uusi toimitusjohtaja, intohimoinen palveluliiketoiminnan uudistaja, rohkea kotikokki ja kahden tytön isä. Koulutukseltaan Hannu on restonomi ja valtiotieteilijä, mies joka on kiinnostunut siitä mitä ja miten ihmiset syövät. Tavoitteena on rakentaa Compass Group Suomeen niin yrityksen kuin yksilönkin kasvua tukeva toiminta- ja johtamiskulttuuri sekä uudistaa palvelut uuden ajan tarpeisiin. Asiakkaita ovat päiväkotien lapset, koululaiset, opiskelijat, työssäkäyvät kuin seniorikansalaisetkin. Nykyisin palvelut ulottuvat yhä isommin myös matkustuksen ja tapahtumien pariin.

KORONASTA KORKEAN INFLAATION AIKAAN

Vanha sananlasku ennustaa muuttolintujen saapumista: kuinka lähellä kesää jo ollaan, eli västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Ehkä nyt voisi sanoa myös jo, että koronasta ei häivääkään! Ja hyvä niin. Moni meistä suomalaisista sen sairasti ja harmia se tuottaa vieläkin, mutta suurimmat pelot ja huolet koronaan liittyen ovat takanapäin. Siitäkin huolimatta, että uudet variantit ovat toki mahdollisia edelleen.

Otsikot vaihtuivat kuitenkin kevään mittaan rajusti rankempiin uutisiin. Ukrainan kriisi on vaikuttanut meistä jokaiseen. Suomen tie kohti turvallisempia maisemia näyttää nyt kuitenkin onneksi hyvin viitoitetulta. Sen sijaan tie eteenpäin yli korkean inflaation mäen (tai vuoren) ei ole näyttänyt yhteiskunnassa yhtä selvältä – ja huolta se on nostanut myös monessa kotitaloudessa.

Ruokapalveluiden osalta syitä korkeaan inflaatioon ovat olleet mm.

Ilmastonmuutoksen aiheuttamat säiden ääri-ilmiöt,
• koronapandemian toimitusketjussa aiheuttamat epäjatkuvuustilanteet ja epäbalanssi, sekä
• maailmanlaajuiset toimitusketjujen haasteet.
Ukrainan sota ja sen seurannaisvaikutukset tuotantotekijöiden hintoihin ovat muuttaneet tilanteen rajulla tavalla haastavammaksi. Merkittävät hinnankorotukset tuotantotekijöissä ovat ajamassa alkutuotannon ja elintarviketeollisuuden kannattavuuskriisiin, joka pahimmillaan vaarantaa jopa Suomen huoltovarmuutta.

Hyvä puoli on se, että me Compass Groupissa pystymme tarkastelemaan ja ennustamaan hintojen kehitystä pohjautuen sekä globaaliin tietoon, että kansallisesti kattavaan aineistoon. Neuvottelemme toimittajien kanssa päivittäin ja muokkaamme jatkuvasti myös sisäisiä tapoja toimia raaka-ainekustannuksia pienentäen. Korona-aika auttoi meitä keskittymään olennaiseen ja kehittämään toiminnan tehokkuutta merkittävästi.

Se missä emme halua tehdä kompromisseja, on vastuullinen hankinta ja raaka-aineiden iso kotimaisuusaste, joka on meillä vuodenajasta vaihdellen 60 %-70 %. Tuoreen lihan kotimaisuusasteemme on 100 %. Haluamme löytää asiakkuuksiemme kanssa yhdessä keinot muokata hinnat ja sopimusmallit inflaatiota vastaavasti, mutta kuitenkin niin, että me kumppanina autamme saamaan laadukkaat palvelut niin kustannustehokkaasti kuin mahdollista – lisäksi toimitusvarmuuden tässäkin maailmantilanteessa turvaten. Ja vastavuoroisesti olemme halukkaita tarkastamaan hintoja myös alaspäin, mikäli raaka-aineiden hintakehitys niin päin tulevaisuudessa kääntyisi. Asiakkuuspäälliköidemme puolesta siis jo tässä vaiheessa kiitos kaikista käydyistä keskusteluista ympäri Suomen!

RAVINTOLOISTA KOHTI MONIPUOLISIA RUOKA- JA MONIPALVELUITA!

Ennen koronaa sloganimme oli uudistaa ruokaloista ravintoloita. Tätä työtä on tehtävänä toki vieläkin, mutta sekä koronasta, että korkean inflaation ajan takia haluamme nostaa riman korkeammalle ja

1) uudistaa kaikki olemassa olevat palvelumme ja
2) rakentaa uusia palveluita uuteen aikaan.

Kaikkea tätä työtä ohjaa uusi yhteinen visiomme: ”Me compassilaiset haluamme olla halutuin ja intohimoisin ruoan ja palvelun tekijä, rohkea uudistaja ja vastuunoton suunnannäyttäjä.”

Olemassa olevien palveluiden uudistaminen tarkoittaa muun muassa palveluiden tuottamista fiksummin, yhä vastuullisemmin ja hävikkiä vähentäen. Toukokuusta 2022 lähtien jokaisessa ruokalistassa on merkintä ilmastoystävällisestä vaihtoehdosta (ILM). Ilmastoystävällisissä ruoissa maku on yhtä tärkeää kuin muissakin - haluamme vain tehdä valinnan helpoksi. Lisäksi tavoitteenamme on, että 100 % pakkausmateriaaleistamme on kierrätettäviä jo tänä vuonna, ja että tuotantokeittiömme ovat hiilineutraaleja ensi vuonna.

Koska palvelun meillä tekevät ihmiset, satsaamme Meidän Compass -kulttuurin rakentamiseen henkilöstöä laajasti osallistaen ja systemaattisesti johtamiskulttuuria kehittäen. Kevään 2022 aikana olemme pitäneet lukuisia virtuaalisia valmennushetkiä ja matka jatkuu heti kesän jälkeen. Haluamme johtaa 3000 ihmisen organisaatiotamme valmentaen ja antaa paikallisesti tiimeille vallan ja vastuun uudistaa palveluita juuri hänen asiakkaidensa tarpeiden mukaan. Fokuksena kaikessa tässä on asiakaskokemuksen parantaminen entisestään, jatkossa myös digitaalisin ratkaisuin.

Uusien palveluiden rakentaminen tarkoittaa esimerkiksi

- kauppapalveluiden rakentamista (mm. Market 24/7 -kaupat ravintoloiden yhteyteen),
- take away -tuotteiden ja -palveluiden kehittämistä (oma tuoteperhe koko Suomeen syksyllä),
- monipuolisten aulapalveluiden kehittämistä ja rakentamista erilaisiin kiinteistöihin ja
- puhtauspalveluiden tuottamista yhä laajemmin ja ammattitaitoisemmin esimerkiksi robotiikkakokeilujemme avulla.

Haluamme tavoittaa etätyöntekijät ja -opiskelijat sekä mahdollistaa arjen hyvinvointia ja iloa uudessa ”hybridiarjessa”. Lasten maailmassa rakennamme ”Suomen parasta kouluruokaa”. Ikäihmisille sekä hoivaa tarvitseville ravitsemuksellisesti jaksamista tukevat palvelut - myös uusia hyvinvointialueita ajatellen. Laaja asiakaskunta Suomessa ja globaalisti tuo mukanamme kokemusta ja näkemystä, sekä ideoita arjen toiminnan kehittämiseen niin yrityksiä kuin julkista sektoriakin palvellen.

Olemme innoissamme siitä, että maailma on jälleen auki ja voimme jälleen uudistaa ja rakentaa palveluita suomalaisille. Toimimme vahvasti myös tapahtumien ja vapaa-ajan parissa ja toivotankin samalla tervetulleeksi myös Musiikkitaloon Helsinkiin, jossa aloitamme toimintamme syksyllä.

Kiitos kuluneesta keväästä – se on ollut vaiherikas. Toivon kaikille levollista ja aurinkoista kesää!