Kesäkuun blogissa ravitsemusasiantuntijamme Heli Diaz kertoo opiskelijayhteistyöstämme.

Kirjoittaja: Heli Diaz
Compass_Heli_Diaz.jpg

Compass Groupin ravitsemusasiantuntija Heli Diaz tekee työtä suurella sydämellä asiakasta kuullen ihmisten ja maapallon hyväksi. Niin töissä kuin vapaa-ajallakin hyvä ruoka, ihmiset ja yhdessä vietetyt hetket tuovat Helille iloa elämään.

Omien opintojeni aikana vastuullisuutta sivuttiin jo lyhyesti. Yläkoulussa opin, kuinka öljy loppuu maailmasta seuraavan viidenkymmenen vuoden aikana, otsonikerros ohenee ja kasvihuoneilmiö voimistuu edistäen ilmastonmuutosta. Haasteita maapallon kantokyvyn riittävyydessä oli tunnistettu, mutta ratkaisut olivat vähässä. Myös ravitsemustieteen opintojeni aikana meille kerrottiin, kuinka mm. ruoka on merkittävä kasvihuonekaasupäästöjen aiheuttaja ja suuri osa maatalousmaasta käytetään eläinperäisen ruoan tuottamiseen. Ravitsemusopinnoissa vastuullisuutta ei kuitenkaan painotettu yhtä voimakkaasti kuin nykyisissä suomalaisissa ravitsemussuosituksissa.

Nykyään onneksi vastuullisuudella on merkittävä rooli koulutuksessa, ja se näkyi, kun saimme vieraaksemme Haaga-Helian ruokatuotannon johtamisen koulutusohjelman opiskelijoita. He osallistuivat meillä vastuullisten suomalaisten kalatuotteiden aistinvaraiseen arviointiin ja reseptikehitysideointiin. Nämä kalatuotteet ovat vastuullisia, sillä ne on valmistettu kotimaisista alihyödynnetyistä kalalajeista, joita joskus kutsuttiin jopa roskakaloiksi. Opiskelijat osasivat kuvailla ansiokkaasti tuotteiden aistinvaraisia ominaisuuksia, arvioida tuotteen käytettävyyttä ruokapalveluissa sekä antoivat loistavia reseptikehitysideoita - ja mikä parasta tuotteet herättivät myös mökki- ja kesämuistojakin!

Tulevien ammattilaisten ja nuorten kuluttajien mielipiteet ovat meille erittäin tärkeitä. Tilaisuudesta saimme opiskelijoilta myös arvokkaita ja raikkaita kehitysideoita, joiden pohjalta voimme edelleen kehittää kotimaisesta kalasta reseptejä, sillä paljon työtä on tehtävänä alihyödynnettyjen kotimaisten kalojen arvostuksen nostamiseksi ja menekin lisäämiseksi.

Vastuullisuuden opetus on uudistunut tulevaisuuden tarpeiden myötä. Restonomiopiskelijoiden vierailu oli osoitus siitä, kuinka osaavia, uudenlaista raikasta näkökulmaa ja ratkaisukykyä omaavia tulevia ammattilaisia meillä on. Heidän käsiinsä uskaltaisin jättää tulevaisuuden vastuullisuusratkaisujen kehittämisen.

Oppilasyhteistyö on meille yrityksessä työskenteleville aina joka kerta antoisaa. Toivottavasti myös Haaga-Helialaiset saivat jotain uusia ajatuksia ja mieleenpainuvia kokemuksia meiltä. Toivon mukaan tiemme vielä risteävät harjoittelun, lopputyön ja töiden merkeissä. Olenhan itsekin saanut kasvaa ravitsemusasiantuntijaksi yrityksemme palveluksessa. Nimimerkillä vuonna 2011 harjoittelijana taloon tulleena.