Compass Group Suomi tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2030 mennessä. Mitä tämä käytännössä tarkoittaa ja miten sen toteutamme? Lue vastuullisuuspäällikkö Marketta Viljasaaren asiantuntijablogista vastauksia.

Kirjoittaja: Marketta Viljasaari
marketta_viljasaari_compass

Marketta Viljasaari ohjaa vastuullisuuspäällikkönä Compass Groupin vastuullisuustyötä. Hän on pitkän linjan vastuullisuusammattilainen ja kannustanut lukuisia alan toimijoita kestäviin käytäntöihin ja niistä viestimiseen. Marketta uskoo, että osallistavalla yhteistyöllä ja arjen vaikuttavilla teoilla onnistumme. Marketta nauttii vapaa-ajallaan luonnossa liikkumisesta, hyvästä ruoasta erityisesti kun saa myös perheen opiskelijatyttäret yhteisen pöydän ääreen sekä upeista kirjoista. 

Hiilineutraalius tarkoittaa sitä, että ilmastovaikutuksemme on käytännössä haitallisten kasvihuonekaasujen osalta nolla. Aivan ensimmäinen tehtävä on pienentää päästöjämme kaikin mahdollisin keinoin. Osa mahdollisesti myöhemmin kompensoidaan. Mutta päästöjä pienentävät teot ovat ne kaikkein tärkeimmät ja ensisijaiset. Valitsemme esimerkiksi uusiutuvaa energiaa ja siirrymme vaiheittain sähköajoneuvoihin tai muihin fossiilittomiin liikkumis- ja logistiikkaratkaisuihin. Kuten esimerkeistä käy ilmi nämä ensimmäiset toimenpiteet koskevat niitä päästöjä, joita itse tuotamme ja hallinnoimme. Nämä tarkoittavat esimerkiksi omien tilojemme lämmitystä tai sähkönkäyttöä. Me päätämme mitä energiaa käytämme.

On selvää, että me haluamme ja meidän pitääkin tehdä enemmän kuin tarkastella omia suoria päästöjämme. Ruoka- ja palveluliiketoiminnassamme suurin osa päästöistä syntyy arvoketjussa eli sen matkan varrella pellolta ravintolaan, jonka päätteeksi ruoka on lautasellasi. Tai tilat siistejä ja lattiat puhtaita. Arvoketjun matkalla raaka-aineita meidän ruokiimme viljellään pelloilla, jalostetaan ruokateollisuudessa ja kuljetetaan meille. Siivouspalvelussamme käytettäviä kemikaaleja valmistetaan, niille tuotetaan pakkauksia, tuotteet pakataan, kuljetetaan meille ja tyhjät pakkaukset kierrätetään – parhaassa tapauksessa uusiksi pakkauksiksi. Arvoketjun kasvihuonekaasupäästöillä tarkoitetaan meidän toiminnassamme siis niitä päästöjä, jotka eivät synny meillä vaan esimerkiksi siellä raaka-ainetta meille valmistavassa tehtaassa. Miten siis me voimme vaikuttaa siihen mitä joku muu yritys tekee tai miten toimii? Suoraviivainen vastaus on tietenkin, että yhteistyöllä eli yhteisiä tavoitteita asettamalla ja niihin sitoutumalla!

Kyseessä ei ole meidän eikä kenenkään muunkaan osalta pikajuoksu eikä edes maraton – kyseessä on elämäntapamuutos. Ja se koskee meitä kaikkia. Keskustelumme sidosryhmien kanssa on juuri käynnistynyt ja iloksemme voimme todeta, että samainen elämäntapamuutos on jo valmiiksi myös kumppaniemme suunnitelmissa. Ja mitäs niistä elämäntapamuutoksista yleensä seuraakaan? No tietysti parempaa elämää. Tässä tapauksessa vielä monelle muulle kuin meille ja käytännössä koko planeetalle.

On huippuhienoa olla mukana tässä työssä ja avoimessa keskustelussa kumppaniemme kanssa. Pitkäjänteinen ja rikastuttava yhteistyö tarkoittaa myös avoimesti haasteista, hankaluuksista ja ehkä takapakeistakin keskustelemista. Aina ratkaisut eivät ole helppoja, mutta yhteinen suunta on selkeä.

Haluatko lisää tietoja Compass Groupin ajankohtaisista uutisista ja ruokaan liittyvistä trendeistä? Rekisteröidy uutiskirjeemme tilaajaksi.