Kaikesta maailmassa tuotetusta ruoasta jopa 40 prosenttia päätyy jätteeseen. Ruokahävikkiä syntyy teollisuudessa, ravintoloissa ja yksityisessä kulutuksessa. Ongelma on sekä sosiaalinen, ympäristöllinen että taloudellinen. Maapallolla on hätä – älä siis jätä!

Kotitalouksissa syntyy jopa kolmannes kaikesta ruokahävikistä. Jokainen meistä voi vaikuttaa ruokahävikin syntymiseen omilla valinnoillaan. Miten ostamme, valmistamme ja säilytämme ruokaa vaikuttavat kaikki ruoan hyödynnettävyyteen. Listasimme alle kymmenen vinkkiä ruokahävikin vähentämiseen kotona.

1. Tee lista ja osta vain tarpeeseen
Nelihenkinen perhe heittää roskiin keskimäärin yli tuhat euroa vuorossa ruokajätteen mukana. Suunnittele etukäteen, tee ostoslista ja osta vain mitä tiedät tarvitsevasi.

2. Opi pakastamisen taito
Jokainen meistä heittää satoja kiloja ruokaa roskiin vuodessa. Opettele pakastamaan ylijäämäruokaa, leipää, kasviksia, hedelmäpaloja toista käyttökertaa varten sen sijaan, että heittäisit ylijäämän pois.

3. Auta säästämään vettä
Pihvin roskiin heittäminen vastaa kuuden tunnin veden valuttamista hanasta. Mitä pitempään pihvi on huonelämpötilassa, sitä nopeammin se menee huonoksi. Jätä lihan, siipikarjan ja kalan ostaminen viimeiseksi kauppareissulla ja vie se suoraan kylmään kotona.

4. Elvytä kasviksesi
Dippaa nahistuneet kasvikset jääkylmään veteen n 5-10 minuutiksi ja raikasta ne uudelleen syömäkelpoiseksi. Ne tuoreet kasvikset, jotka olit ajatellut syöväsi raakana esimerkiksi salaatissa, voivat saada uuden raikkaan hyödynnettävyyden kypsennettynä.

5. Kypsennetty ylijäämäinen ei ole suoraan jätettä
Ylijäämäiset kypsennetyt kasvikset voi aina jatkojalostaa keitoiksi tai kastikkeiksi. Heitä kypsennetyt kasvikset blenderiin kasvisliemen, maidon tai kerman kanssa. Kasviksista parsakaali, porkkana, kukkakaali ja perunat sopivat mainiosti jatkojalostukseen.

6. Vähemmän happea pakastimeen
Jokainen pakastimen oven avaus hapettaa siellä olevaa ruokaa. Rutista pusseista ja tiivistä pakastepakkauksista ylimääräinen ilma pois, sillä ruoan hapettuminen vaikuttaa myös ruoan makuun.

7. Tummuneet banaanitkin ovat käyttökelpoisia
Tummuvat ja pehmenevät banaanit ovat täysin syömäkelpoisia. Kolhuja saaneet kohdat on helppo poistaa. Tummuneet banaanit ja pakastetut banaanit on helppo käyttää smoothieen, leipään, muffinsseihin tai kakkuihin. Tai oletko paistanut koskaan banaanilettuja?

8. Vähemmän hävikkiä lasten kanssa
Aloita lasten kanssa pienin paloin ja minimoi koskemattomat annokset. Haluamme, että lapsemme kokeilevat ja maistavat uusia makuja. Tutkimukset osoittavat, että usein lapsen täytyy kokeilla uutta ruokaa tai makua jopa 15 kertaa ennen kuin tottuu siihen. Voit aina antaa lisää kun he ovat kiinnostuneet kokeilemaan.

9. Käytä loppuun
Yhdeksän kymmenestä heittää ruokaa roskiin liian aikaisin. Hyödynnä ruokaohjeita, joissa käytetään jää- tai kuivakaapissasi pian vanhentuvia raaka-aineita. Vaikka salaattisi olisi hieman nahistunut, ei se vielä kuulu roskiin.

10. Ole luova
Vältä hävikin syntymistä sillä, että käyt läpi ja käytät kaappisi ainekset ennen kauppaan menoa. Suunnittele ja valmista aterioita, joissa voit käyttää jo olemassa olevia aineksia ja hae inspiraatiota vaikkapa ruokaohjesivuilta. Lisää ostoslistalle vain puuttuvia aineksia.

Stop Food Waste Day 28.4. – yhteinen maailmanlaajuinen hävikkitietoisuuden päivä

Compass Groupin yhteinen ruokahävikin torjumiseen tähtäävä Stop Food Waste Day järjestetään vuosittain maailmanlaajuisesti. Olemme yrityksenä sitoutuneet YK:n Kestävän kehityksen toimintasuunnitelmaan, jossa pyritään muun muassa nälän ja ympäristön kuormittamisen vähentämiseen. Tänä vuonna yhteinen teemapäivä on tiistaina 28. huhtikuuta. Päivän tarkoituksena on lisätä tietoisuutta ruokahävikistä ja vähentää ruokahävikin määrää niin tuotannossa, teollisuudessa kuin yksityisessä kulutuksessa.


#StopFoodWasteDay


(Lähde: SaveTheFood.com)