Compass Group vaihtoi rasvattoman maidon luomuun. Luomumaitoon siirryttiin Compass Groupin ravintoloissa ympäri Suomea tänään 11.10.2021.

Rasvatonta maitoa käytetään Compass Groupin ravintoloissa yhteensä lähes puoli miljoona litraa vuodessa.

"Päätös vaihtaa rasvaton maito luomuun on meille arvovalinta ja yksi konkreettinen tapa toteuttaa vastuullisuutta hankintaketjussamme", kertoo Compass Groupin hankintapäällikkö Sari Kilkki.

Rasvatonta maitoa juodaan ruokajuomana erityisesti Amica-ruokapalvelujen päiväkodeissa, kouluissa, terveydenhuollossa ja hoivapalveluissa. Lasten ja senioreiden lisäksi myös opiskelijoilla ja työikäisillä on mahdollisuus valita rasvaton luomumaito kaikissa ravintoloissa, joissa ruokajuomana on maito.

Luomu edistää eläinten hyvinvointia ja luonnon monimuotoisuutta

Luomu eli luonnonmukainen tuotanto lisää tuotantoeläinten hyvinvointia. Luomulehmillä on käytössään enemmän tilaa, mahdollisuus liikkua vapaasti sekä laiduntaa kesäisin. Suurin osa pääse ulkoilemaan talvisin sääolosuhteet huomioiden.

Luomumaidon tuotanto lisää myös luonnon monimuotoisuutta, sillä luomupellolla viihtyy enemmän kasvi- ja eläinlajeja kuin tavallisella pellolla. Laiduntavat lehmät, lanta sekä rehuksi kasvatettavat eri kasvilajit houkuttelevat laitumille tavallista peltoa enemmän hyönteisiä. Hyönteiset taas houkuttelevat paikalle hyönteissyöjiä kuten lintuja. Laidunten reuna-alueet tarjoavat suoja- ja pesäpaikkoja monille eläinlajeille.

Luomussa ei käytetä torjunta-aineita tai kemiallisia lannoitteita. Sen sijaan hyödynnetään suunnitelmallista viljelykiertoa ja taudinkestäviä kasvilajikkeita.

Kun rehuksi viljellään monipuolisesti eri kasvilajeja ja -lajikkeita, maaperän eliöstö rikastuu ja maan rakenne paranee. Samalla viljelyvarmuus ja kyky kestää ilmastonmuutoksen lisäämiä sään ääri-ilmiötä paranee.

Yhteistyö Valion kanssa

Compass Groupin ravintoloissa tarjolla oleva luomumaito on D-vitaminoitu Valio Luomu™ rasvaton maito. Luomumaito tulee ravintoloihin Valion Riihimäen meijeriltä, jonne se kerätään noin 30:ltä Valion luomutilalta. Luomumaidon keräilyssä on käytössä tavanomaisten keräilyautojen lisäksi myös maailman ensimmäinen biokaasulla kulkeva maidonkeräilyauto.

"Compass Groupin siirtyminen rasvattomaan luomumaitoon lisää kuluttajien mahdollisuutta valita luomua muuallakin kuin kotona. Valitsemalla luomun voi olla varma, että lehmät saavat laiduntaa kesäisin ja ulkoilla myös talvella ja luonnon monimuotoisuus lisääntyy, sillä luomutuotannossa hyödynnetään viljelykiertoa monilajisilla nurmilla eikä käytetä torjunta-aineita eikä kemiallisia lannoitteita", kertoo Valion luomutuotteista vastaava kategoriapäällikkö Mirva Tollet.

Vastuullisia ja läpinäkyviä hankintoja

Compass Group on mukana myös Portaat luomuun -ohjelmassa. Rasvattoman maidon lisäksi luomuvalikoimaan on otettu mukaan sellaisia luomutuotteita, joiden saatavuus pystytään takaamaan suurillakin volyymeilla.

Compass Groupin hankinnoissa huomioidaan luomun lisäksi myös monia muita vastuullisuusnäkökulmia. Ruoan alkuperän tuntemus ja auditoidut tuotantoketjut, kotimaisuus ja sesongin mukaisuus, kasvisten runsaus, vastuulliset kalatuotteet ja vapaan kanan munat ovat Compass Groupin hankinnoissa keskeisiä teemoja, joiden eteen työskentelemme sinnikkäästi.

"Me Compass Groupilla toimimme sekä ruokailijoiden että maapallon parhaaksi. Vastuullisuus tarkoittaa meillä konkreettisia valintoja, joiden kautta vaikutamme ympäristön hyväksi samalla, kun tarjoamme asiakkaillemme terveellistä ja ravitsevaa ruokaa", kertoo Compass Groupin vastuullisuuspäällikkö Marketta Viljasaari.

Luomutuotanto sai oman päivän kalenterista

Euroopan parlamentti, Euroopan neuvosto ja Euroopan komissio julistivat syyskuun 23. päivän viralliseksi Euroopan unionin luomutuotannon päiväksi. Luomutuotannon päivä on osa EU:n luomun toimintasuunnitelmaa, joka julkaistiin keväällä 2021.

Lisätietoja:

Hankintapäällikkö Sari Kilkki sari.kilkki@compass-group.fi ja Vastuullisuuspäällikkö Marketta Viljasaari marketta.viljasaari@compass-group.fi

Kuva:Valio