Iso unelmamme toteutuu, kun Vantaan Pakkalaan valmistunut uusi isojen patojen keittiömme on valmiina toimintaan. Isojen patojen keittiössä korostuu ruoan valmistuksen ja kiinteistön vastuullisuus.

Kesäkuun 7. päivästä alkaen uudenkarheilta lastauslaitureilta kuljetetaan herkullista kotiruokaa eri puolille Etelä-Suomea niin päiväkotilapsille, koululaisille, senioreille kuin työikäisillekin. 

Pitkään Helsingin Kannelmäessä sijainneen suurkeittiömme koko nykyinen tuotanto sellaisenaan siirtyy uuteen Pakkalan keittiöön. Suurin osa nykytuotannosta on pääkaupunkiseudun päiväkoteihin ja kouluille toimitettavaa ruokaa.

- Lasten ja koululaisten ravitsemuksessa tärkeänä pohjana ovat ikäryhmittäiset ravitsemussuositukset sekä asiakkaiden toiveet ruokalistan monipuolisuudessa. Haluamme edistää lasten ja nuorten hyvinvointia hyvällä ravitsemuksella ja maistuvilla ruokaratkaisuilla. Vain syöty ruoka ravitsee ja panostammekin erityisen paljon esimerkiksi herkullisten, lapsillekin maistuvien, kasvispohjaisten ruokien valmistamiseen lempiruokia unohtamatta, kertoo Pakkalan isojen patojen keittiön projektipäällikkö Marileena Minkkinen Compass Groupilta. Pakkalaan saamme myös huippuluokan erityisruokavalioiden keittiön, jossa  voimme valmistaa asiakkaillemme entistä monipuolisemmin huomioiden kasvavat dieettitarpeet ja ruokaturvallisuuden, hän jatkaa.

Vastuullisesti rakennettu

Vantaan Pakkalaan kohoava tuotantokeittiö on rakennettu kestävän kehityksen periaatteiden mukaan. Rakennustavassa, materiaaleissa ja kiinteistön suunnittelussa on huomioitu rakennusten kestävyyden arviointiin kehitetty arviointimenetelmän eli BREEAM-sertifikaatin vaatimukset. BREEAM-sertifioinnissa tarkastellaan sekä rakennushanketta, että rakennuksen elinkaaren aikaista ympäristökuormitusta. Huomioitavia suunnittelun laatutavoitteita ovat energia- ja vesitehokkuus sekä tarpeenmukainen sisäympäristön valaistus ja lämpötilaohjaus. Rakentamisen ja materiaalien ympäristövaikutukset on huomioitu tehden kestäviä valintoja rakennuksen käytettävyyden ja elinkaarikestävyyden parantamiseksi.

- Rakennuksessa on huomioitu myös käyttäjänäkökulma eli tiloissa työskentelevien ja vierailijoiden hyvät työskentelyolosuhteet, liikkuminen ja sosiaaliset tilat sekä Compass Groupin ruokatuotantoon liittyvät erityistarpeet kiinteistön seinien sisällä, kertoo Minkkinen.

Korkean hygienian ruokatuotannossa on huomioitava kestävät valinnat moninkertaisesti normaalin suurkeittiöön verrattuna. Valmistukseen, vedenkäyttöön, kylmäjäähdytykseen sekä lämmöntalteenottoon liittyvät valinnat on huomioitu ja suunniteltu kestävää kehitystä ja ekologisuutta edistäen.

- Esimerkiksi lattialle on valittu turvallinen ja liukastumista estävä pinnoite, joka on myös ympäristöystävällinen. Sosiaalitiloihin on panostettu erityisesti sekä esimerkiksi pyörällä töihin kulkevien turvalliseen kulkemiseen. Henkilöstön työturvallisuus ja työhyvinvointi on meille ykkösasia ja haluamme valinnoilla varmistaa tekijöille hyvät työolosuhteet, Marileena Minkkinen painottaa.

Vastuullisesti tuotettua ruokaa kierrätettävissä pakkauksissa

Tähtäämme kestävämpään ruoantuotantoon kokonaisvaltaisesti. Valmistamme ruokaa, jota on turvallista syödä ja minimoimme tuotannon ympäristövaikutukset. Johtavana ruokapalvelutoimijana keskitymme vastuullisuustyössä ensisijaisesti niihin asioihin, joilla voimme saada aikaan suurimman vaikutuksen siirtymisessä kestävämpään ruoantuotantoon ja kulutukseen. Vähennämme ruokahävikkiä ja muovin kertakäyttöä sekä lisäämme kasvispohjaisia valintoja.

Huomioimme ekologiset toimintatavat niin hankinnoissa, logistiikassa, ruokalistasuunnittelussa, energian, veden ja puhdistusaineiden käytössä, kierrätyksessä ja jätehuollossa kuin henkilöstön ympäristötietouden kasvattamisessa. Ympäristöjärjestelmän avulla seuraamme ympäristön eteen tekemää työtämme. Lounaallamme on myös Avainlippu-merkki tunnuksena suomalaisesta valmistetusta ruoasta.

Vastaamme ilolla ja kunnialla myös asiakkaidemme vastuullisuustavoitteisiin. Esimerkiksi luomun osuus raaka-aineistamme oli vuonna 2020 korkea noudattaen asiakkaan linjauksia.

Sekä suurkeittiöille toimitettavien että yksittäisannosten pakkausmateriaalit on valittu kestävän kehityksen periaatteiden ja yrityksemme tavoitteen eli muovin vähentämisen mukaan. Lähtökohtana materiaalivalinnoissa on ollut pakkausten helppo kierrätettävyys.

Liikkuvaa ruokaa uusiin tarpeisiin

Siinä missä esimerkiksi kunta-asiakkaat pohtivat tehokkuutta ruokapalvelujen järjestämisessä ja työnantajat parhaita ratkaisuja koronanjälkeiseen hybridi-työskentelymalliin, muuttuvat myös kuluttajien arjen ruokailutottumukset. Trendit, jotka esimerkiksi takeaway-kulttuurin kehityksessä olivat nähtävissä jo ennen koronaa, ovat saaneet vauhtia kuluneen vuoden aikana arkielämän ja vapaa-ajan muutosten myötä.

- Me Compass Groupilla haluamme olla mukana helpottamassa ihmisten arkea ja tuomassa vastuullisesti tuotettuja, järkeviä ja herkullisia ratkaisuja suomalaisille. Pakattujen aterioiden ja välipalatuotteiden tarve on edelleen kasvava, kertoo innovaatiotyöstä vastaava kehityspäällikkö Raisa Palaskari Compass Groupilta. Isojen patojen keittiöstämme lähteekin jatkossa myös herkullisia sesonkiruokia sekä arjen, että vapaa-ajan tarpeita helpottamaan, Palaskari paljastaa.