Poikkeuksellisen vuoden päättää erilainen joulu, jonka kattaus henkii vastuullisuutta ja rauhallisuutta. Tänä vuonna vastuullisuutta on noudattaa viranomaissuosituksia ja arvostaa toistemme sekä planeetan terveyttä. Kestävät valinnat joulun ruokapöytään syntyvät kotimaisista ja kasvisperäisistä raaka-aineista. Joulupöydän perinteisistä herkuista ei tarvitse tinkiä, mutta ruokailijoita voi lempeästi ohjata syömään terveellisemmin viidellä yksinkertaisella keinolla. Poimi alta Karrin vinkit joulupöytään ja vie ruokakassi ilahduttamaan yksinäistä!

Ihmisten toiveet ja tarpeet korostavat hyviä perusasioita poikkeusolojen aikana, kertoo Compass Group Suomen teettämä kattava kuluttajatutkimus vuoden 2020 keväällä. Yli kahden tuhannen suomalaisen kuluttajan vastauksissa korostuivat aidot kohtaamiset ihmisten välillä, turvallinen ja empaattinen palvelu arjessa sekä aidosti hyvä, herkullinen ja terveellinen ruoka.

Joulunaika on monelle yhdessä olon aikaa, jolloin kokoonnutaan joukolla hyvän ruoan ääreen. Tänä vuonna joukkokokoontumisista on tingittävä koronaepidemian vuoksi, mutta joulupöydän perinteisistä herkuista ei silti tarvitse tinkiä. Ruokailijoita voi huomaamatta ohjata syömään terveellisemmin viidellä yksinkertaisella keinolla.

Ratkaisuna maukkaaseen ja terveelliseen jouluateriaan tarjoamme ammattilaisten valmistamia, kotoisia tuotteita täydentämään joulupöytäsi upeaksi kokonaisuudeksi, onpa ajatuksissasi sitten perinteinen, moderni tai vaikkapa kasvispohjainen juhla-ateria.

-Tällä hetkellä hyvin toivottu vaihtoehto on kasviruokaan perustuva joulubuffet, jossa ei tarvitse mausta tinkiä, mutta tutut joulun maut maistuvat. Suomalaiset ovat jo hyvin valveutuneita omasta hyvinvoinnistaan ja esimerkiksi ruoan hiilijalanjäljestä. He odottavat kestäviä ratkaisuja myös eri sesonkeihin. Voit tarjota maukkaan jouluisen kasvispohjaisen jouluaterian läheisillesi tai koota kokonaisen ateriapaketin vaikkapa naapurillesi, ideoi gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Karri Käki Compass Groupilta.

Lempeä sysäys, jolla voi olla suuri vaikutus

Viisi keinoa, joilla autamme ravintoloissamme ruokailijoita tekemään terveellisiä ja kestäviä päätöksiä, ovat valmistus, sijoittelu, järjestys, merkinnät ja annostelu. Lempeä sysäys tai tuuppaus (nudging) on helppo toteuttaa missä tahansa. Voit kokeilla niitä helposti, vaikka omassa joulupöydässäsi!

Kokoa terveellisempi jouluateria Karrin vinkeillä:

 1. Hedelmät ja pähkinät alkuun

  Kokoa terveelliset naposteltavat heti alkuun ruokahalun herättämiseksi. Hedelmät ja pähkinät maistuvat hyvin kuuman glögin kanssa.

 2. Keskipisteenä kasvikset

  Varmista aina, että joulupöydässä on riittävästi myös tuoreita kasviksia ja vihanneksia. Rosolli on perinteinen juureksia ja perunaa sisältävä salaatti, jonka kastikkeen voi myös tehdä kermaviilistä. Lisäkkeenä voi perinteisten laatikoiden sijaan olla myös paahdettuja juureksia, kuten lanttua, palsternakkaa, punajuurta ja porkkanaa.

 3. Vegevaihtoehdot maistuvat kaikille

  Perinteiset laatikot taipuvat myös hyvin kasviruokina. Kerman voi korvata esimerkiksi kauramaidolla tai muilla kasvipohjaisilla tuotteilla. Kasvispainotteisuus voi näkyä koko juhlapöydässä. Perinteisten kalojen korvaajana voi olla sitruunamarinoitu fenkoli tai hovimestarin jättipavut. Leivän kanssa maistuu punajuuri-hummus sekä paahdettu ja kuorrutettu juuriselleri maistuvat uskomattoman hyvältä.

 4. Esillelaitto ratkaisevaa

  Esillelaitossa kannattaa kevyet ja terveellisemmät vaihtoehdot koota pöydän etuosaan ja raskaimmat herkut vasta lopuksi, näin lautanen täytyy kuin itsestään kevyemmillä ensin ja herkut viimeksi. Kaikkea pitää kuitenkin maistaa. Ruokien koristeluun kannattaa käyttää esimerkiksi yrttejä ja kasvislastuja, jotka antavat väriä kattaukseen.

 5. Pienet annokset

Ruoka kannattaa laittaa tarjolle pienempiin kulhoihin, jolloin myös otamme automaattisesti hieman vähemmän lautaselle. Tarjoamalla ruuan annoksina autat ruokailijoita myös syömään sopivasti. Annostelu on myös hyvä tapa vähentää ruokajätteen määrää.

Ilahduta yksinäistä, vietä aikaa etäisesti yhdessä

Lähestyvä juhlakausi puolestaan on hiljentymisen aikaa ja tänä vuonna poikkeuksellisen moni jatkaa eristystään yksin. Moni viettää tahtomattaan joulua entistä enemmän yksin. Vastuullisuutta on noudattaa viranomaissuosituksia ja arvostaa toistemme terveyttä. Sosiaalista etäisyyttä on vieläkin jaksettava – myös jouluna.

Vuoden päättyessä onkin tapana kiittää ja muistaa niin läheisiä, ystäviä, henkilöstöä, asiakkaita, yhteistyökumppaneita kuin vaikkapa lasten opettajia, tarhaohjaajia, harrastusvalmentajia kuin naapuria tai kotikunnan yksinäisiä vanhuksia ja vähävaraisia perheitä. Heitä voi muistaa puheluilla, videoyhteyksillä ja pienilläkin ilahduttavilla ja mieltä virkistävillä tunnelmanluojilla, kuten maistuvilla tervehdyksillä. Tunnelmaa luovat niin arkea helpottavat raaka-aineet, tuotteet ja valmisteet kuin pienetkin ylelliset juhlan herkut.

- Kokoa kokonainen kasvispohjainen jouluateria kassiin läheisellesi edellä mainituilla vinkeillä ja nauttikaa ruokailu videopuheluna yhdessä tai hae vaikka lähiravintolasta herkkukassi tervehdykseksi ystävällesi, ideoi gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Karri Käki Compass Groupilta.

 

Haluatko lisää tietoja Compass Groupin ajankohtaisista uutisista ja ruokaan liittyvistä palveluista? Rekisteröidy uutiskirjeemme tilaajaksi.