Compass Group on mukana EXPRO-projektissa, jossa kehitetään terveellisiä, houkuttelevia ja kestäviä kasvisproteiineja ratkaisuksi ruokaturvan globaaleihin haasteisiin.

Ilmastonmuutos ja luonnonvarojen rajallisuus haastavat kasvavan väestön ruokaturvan, jonka kriittisin osa on proteiinin saanti. Soija- ja vehnäpohjaiset tuotteet, kuten tofu ja seitan, kattavat yhä merkittävän osan kasviproteiinituotteiden markkinoista, mutta nopeasti kasvavilla markkinoilla on sijaa myös uusille tuotteille. Suomalainen elintarviketeollisuus on jo saanut huomiota käyttämällä raaka-aineina kotimaista kauraa ja härkäpapua.

"Suomalaisella elintarvikealalla on ainutlaatuinen tilaisuus johtaa siirtymistä kohti ruokajärjestelmää, joka perustuu yhä enemmän kasviproteiineihin ja vastaa kansallisiin sekä eurooppalaisiin tavoitteisiin. Kuluttajien sitoutuminen on olennaista, kun kehitetään tuotteita, jotka eivät ole pelkästään kestäviä vaan myös houkuttelevia maultaan ja suutuntumaltaan. Tähän pyrimme EXPRO-projektissa”, sanoo tutkimusprofessori Nesli Sözer VTT:ltä.

Uusia raaka-aineita ja teknologioita

VTT johtaa EXPRO-projektia, jonka tavoitteena on rakentaa elintarvikealan ekosysteemi eli verkosto, joka keskittyy kasviproteiinituotteiden kehittämiseen kotimaisista raaka-aineista. Ekosysteemi kattaa koko tuotantoketjun raaka-aineista tuotekehitykseen sekä kuluttaja- ja markkinatutkimukseen asti.

Kesäkuussa 2020 alkaneen Business Finlandin rahoittaman projektin kokonaisbudjetti kahdelle vuodelle on 2,1 miljoonaa euroa. Projektiin osallistuvat yritykset kattavat koko tuotantoketjun: Apetit, Compass Group Finland, Fazer, Foodwest, Gold&Green, Lihel, Raisio, Ultima ja WestMills.

Yhdistämällä yritysten ja tutkimuslaitosten voimat ekosysteemi vahvistaa asemaansa globaaleilla kasviproteiinimarkkinoilla ja nostaa suomalaisten peltokasvien, kuten härkäpavun ja kauran, sekä sivuvirtojen, kuten rypsin puristekakkujen ja viljaleseiden, arvoa. Tavoitteena on lisäksi hyödyntää märkäekstruusio- ja bioprosessointimenetelmiä yhdistelmänä niin maun kuin rakenteenkin muokkaamiseen, mikä on alalla uusi menettelytapa.

"Tavoitteenamme on nostaa kasvipohjaisten tuotteiden vienti uudelle tasolle EXPRO-projektissa kehitettyjen innovaatioiden avulla. Suomalaisen elintarviketeollisuuden vientipotentiaalin kasvu voi syntyä sekä liha- että muiden tuotteiden kasvipohjaisista vaihtoehdoista, raaka-aineista sekä teknologian lisensoinnista", kertoo erikoistutkija Kaisu Honkapää VTT:ltä.

Kansainvälisesti kilpailukykyistä kasviproteiineihin | VTT (vttresearch.com)

Lisätietoja: Heli Diaz (etunimi.sukunimi@compass-group.fi)