Meillä Compass Groupilla työskentelee Suomessa ravintoloissamme noin 850 ammattilaiskokkia. He kaikki tekevät ruokaa suurella sydämellä ja siten luovat perustaa koko yrityksemme toiminnalle.

Ravintoloidemme kokkien ja keittiömestarien lisäksi parikymmentä Gastro Chefiä sekä voittoisan Culinary Teamimme jäsenet ovat alansa huippuammattilaisia, jotka virittävät tarjoilemamme ruoan laadukkuuden, maistuvuuden, esteettisyyden, monipuolisuuden sekä ravitsevuuden maksimiinsa. Nämä keittiöidemme uurastajat eivät usein ole näkyvimpiä hahmoja asiakaspalvelussamme, joten on aika nostaa heidän arvokasta työtään esille ja kiittää heitä siitä, että ruoka voi olla ja on intohimomme! 

Me Compass Groupilla vietämme maailmanlaajuisesti 45 toimintamaassamme Kiitä kokkia /Chef Appreciation -viikkoa aina syksyisin. Tänä syksynä jututimme upeista ammattilaistamme kahta: Lilli Jyrästä ja Antti Tynkkystä. Lue alta lisää mitä Gastro Chef tekee, mitä Lilli suosittelee viileneviin syyspäiviin ja mikä Antin mielestä kokin työssä on parasta.   

Lilli_caw.jpg

Lilli, kerro kuka olet ja mikä on tehtäväsi Compassilla: 

Olen Lilli Jyräs, Gastro Chef ja Compass Culinary Team Finlandin kapteeni. Gastro Chef toimii ravintoloiden keittiöhenkilökunnan tsempparina, kouluttajana ja tukihenkilönä. Joskus on olla jotain kuppilat kuntoon” -luonteisia projektejakin vireillä 

Miten sinusta tuli kokki?    

Päädyin opiskelemaan kokiksi vahingossa. Jonkun aikaa opiskeltuani huomasin, että tämähän onkin minun juttuni ja keittäminen vei mennessään. 

Mikä työssäsi on parasta?  

Keittiössä voi olla luova ja kehittää itseään koko ajan. Koskaan ei tule valmiiksi ja aina voi oppia lisää. 

Mitä olet oppinut kokin ammatissasi eniten? 

Ei ole vain yhtä ainoaa oikeaa tapaa tehdä asioita. Hyvään lopputulokseen voi päästä montaa reittiä. 

Kerro kokin ammatista tai työstä jotain, mistä yleensä ihmiset yllättyvät tai eivät tulisi ajatelleeksi? 

Ensimmäiseksi suurin osa kokin työstä tapahtuu tarjoiluajan eli serviisin ulkopuolella. Serviisi on vain pienen pieni huipennus, jossa annokset viedään esille. Toiseksi suuri osa kokin työtä on jotain aivan muuta kuin itse ruuan laittoa. Esimerkiksi siivousta, tiskausta, kuorman purkua, roudausta, suunnittelua, laskemista. 

Mikä on kaikkien aikojen lempiraaka-aineesi ja miksi? 

Juuri ne raaka-aineetjotka ovat sesongissa sillä hetkellä ja parhaimmillaan. Juurekset ovat mielestäni kovinkin aliarvostettuja. 

Antti_caw.jpg

Ja Antti, kerro hieman itsestäsi ja taustastasi 

Olen Antti Tynkkynen ja toimin edustuskokkina Ravintola Laiturissa Keilaniemessä, Koneen pääkonttorilla. Kiinnostuin ruoanlaitosta jo teini-ikäisenä lukemalla Jamie Oliverin ja Gordon Ramsayn kirjoja, mutta en kuitenkaan hirveämmin laittanut ruokaa. Opiskelin itseni ensin toiseen ammattiin, mutta 21-vuotiaana päätin hakea alan kouluun ja katsoa jos se voisi olla se minun juttu. Sillä tiellä olen edelleen. 

Mikä työssäsi on merkityksellistä? 

Kaikista parasta ja merkityksellistä tässä ammatissa on tuottaa asiakkaille huikeita makuelämyksiä sekä -kokemuksia yhdessä kollegoiden kanssa ja oppia jatkuvasti uusia asioita ruoanlaitosta sekä asiakaspalvelusta.  

Mitä olet oppinut kokin työssäsi? 

Ikinä ei pidä tinkiä laadusta oli sitten kyse mistä tahansa. Aina pitää tehdä asiat tarkasti ja täysillä oli kyse sitten täytetystä sämpylästä tai usean ruokalajin illallisesta. Sen lisäksi on tärkeää, että asennetta löytyy aina enemmän kuin taitoa. 

Mitä sinä arvelet, etteivät ihmiset tulisi ajatelleeksi kokin työstä? 

Puhtaus on puoliruokaa, joten siivous on iso ja tärkeä osa kokin ammattia ruoanlaiton ohella. Jotta ruoka olisi herkullisuuden lisäksi turvallista ja terveellistä syödä niin alan ammattilaisten täytyy tehdä paljon puhtaanapidon eteen töitä. Ehkä enemmän mitä normaalisti saattaisi kuvitella! 

Mikä on sinun lempiraaka-aineesi?  

Suomalaiset marjat. Ne ovat massiivinen osa ruokakulttuuriamme ja perintöämme. On etuoikeus saada käyttää niiden tyylisiä herkullisia ja laadukkaita raaka-aineita.  

 

Vielä loppuun Lilli ja Antti, mitä suosittelisitte syksyn pimeneviin iltoihin tai helppoa ja nopeaa kiireiseen syksyn arkeen?  

Lilli: Juuressosekeitosta saa mausteilla tuhansia eri variaatioita. Niitä voi maustaa mielen mukaan sitruunalla, yrteillä, mausteseoksilla, paahtamalla, savustamalla, juustolla, tahnoilla, marjoilla, hedelmillä jne

Antti: Ilmojen viilentyessä loppu vuotta kohti en voi vastustaa mieltä lämmittäviä keittoruokia sekä vanhaa kunnon omenapiirakkaa! 

Kiitos Lilli ja Antti!