Syksyn koulutyö käynnistyi jännittävissä tunnelmissa koronapandemian toisen aallon nostaessa päätään. Tällä kertaa koulutyön mahdollisiin muutoksiin oli varauduttu, sillä peruskoulujen on järjestettävä hybridimallin mukaan mahdollisesti lähi- ja etäopetuksessa vuorottelevien oppilaiden päivittäinen ruokailu joka tapauksessa. Karanteenikassit ja annospakatut ateriat loihditaan jo rutiinilla tilanteen niin vaatiessa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja Opetushallitus julkaisivat lukuvuoden alkaessa uudet suositukset koulutyön järjestämisestä syksyllä. Kunnille että rehtoreille kasaantuu paljon vastuuta suositusten soveltamisesta, sillä olosuhteet ovat paikallisesti hyvinkin vaihtelevat. Ravitsevan ja monipuolisen kouluruokailun järjestäminen turvallisesti rakennetaankin parhaiten yhdessä.

- Hyvällä ja avoimella yhteistyöllä olemme saaneet luotua jokaiseen kouluun turvallisen ruokailun säännöt ja varosuunnitelmat, joihin olemme varautuneet pikaisellakin aikataululla tilanteen muuttuessa. Ravintolatoiminnan osalta päätavoitteenamme on kaikissa tilanteissä pitää huolta niin henkilöstömme kuin asiakkaidemme turvallisuudesta ja hyvinvoinnista, vakuuttaa Compass Group Suomen asiakkuusjohtaja Maarit Parikka

Etäoppilaan ”karanteenikassi”

Jos jossain oppilaitoksessa todetaan koronavirustartunta, päättävät terveysviranomaiset tarvittavista toimenpiteistä. Tartunnan saaneen ja altistuneiden yksittäisen oppilaan tai koko luokan oppilaiden tulee olla karanteenissa pois koulusta vähintään 10-14 vuorokautta.

Tämä tarkoittaa silloin sitä, että karanteenissa etänä oleva oppilas on poissa opetukseen järjestetyn ruokapalvelun piiristä. Oppilaitoksen ja kunnan tulee kuitenkin tarjota oppilaalle lakisääteinen lounas. Ratkaisuksi kehitetty ”etäoppilaan karanteenikassi” mahdollistaa viikon ruokatarpeet oppilaalle kotiin. Tällöin oppilaalle järjestetään kotiin haettavaksi ruokakassi, jonka huoltaja voi hakea oppilaitoksesta kerran viikossa. 

- Vanhemmat ja huoltajat toivoivat mahdollisimman helposti valmistettavia ruokia tai nopeasti lämmitettäviä ruokia, jotka kuitenkin ovat laadukkaita, monipuolisia, maukkaita ja ravitsevia. Myös terveellisiä välipaloja toivottiin, kertoo Maarit Parikka keväällä toteutetun laajan kuluttajatutkimuksen tuloksista (Kuluttajatutkimus 2020, Compass Group Suomi).

Karanteenikassiin kootaan ravitsevan ja monipuolisen aterian raaka-aineita ja pyritään huomioimaan paikallisten raaka-aineiden käyttömahdollisuus aina tapauskohtaisesti. Lisäksi kassiin huomioidaan myös ravintopäivän muita aterioita, kuten välipalatarvikkeita. Kassin vaihtoehtona on noutaa annospakattuja aterioita erikseen sovitusta noutopisteestä koululta.   

- Karanteenikasseja on esimerkiksi Vaasassa kiitelty, sillä esimerkiksi lukiolaiselle, joka asuu jo omillaan, on ruokakassista ja aterioista suuri hyöty. Se saattaa olla jopa ainut lämmin ateria päivässä, kertoo Vaasan alueen asiakkuuspäällikkö Marko Saxholm Compass Groupilta.

Compass Group on myös kehittämässä ja pilotoimassa monia eri toimintamalleja eri tarpeisiin, jotka pohjautuvat digitaalisiin ratkaisuihin. Koululaisille pilotoidaan parhaillaan nk. Caveri-appia, jonka kautta voidaan käydä vuoropuhelua lasten ja heidän huoltajiensa kanssa. Ruokatietoutta on mahdollista tukea ja jakaa näin digitaalisesti.

Turvallisuus ja luottamus korostuu poikkeusaikoina

Ihmisten toiveet ja tarpeet korostavat hyviä perusasioita poikkeusolojen aikana. Yli kahden tuhannen suomalaisen kuluttajan vastauksissa toukokuussa tehdyssä tutkimuksessa korostuivat aidot kohtaamiset ihmisten välillä, turvallinen ja empaattinen palvelu arjessa sekä aidosti hyvä, herkullinen ja terveellinen ruoka.

- Etenkin lasten ja nuorten osalta luotettava ja miellyttävä lähikontakti on merkittävä hyvinvointia lisäävä tekijä. Meidän tehtävänämme on koulujen ruokapalvelukumppanina varmistaa, että myös kouluruokailu voidaan järjestää turvallisesti. Ohjenuorana toimivat samat ohjeet kuin muissakin ravintoloissamme: oppilaitoksiin saa tulla vain terveenä, oireisten ja sairaiden tulee jäädä kotiin. Käsien pesuun kiinnitetään erityistä huomiota ja turvavälejä tulee noudattaa. Ruokailut rytmitetään ja järjestetään porrastetusti lähikontaktien välttämiseksi eri luokkien välillä, lähettää Maarit Parikka terveisiä vanhemmille ja huoltajille.

Lue lisää, miten keväällä koronapandemian tiukkojen rajoitusten aikana toimimme yhteistyössä mm Puolangan kunnan, Oulun ja Vaasan normaalikoulujen kanssa: https://www.compass-group-fs.com/fi/tietoa-meista/Ajankohtaista/kouluruokailun-erilainen-kevat/

 

Haluatko lisää tietoja Compass Groupin ajankohtaisista uutisista ja ruokaan liittyvistä palveluista? Rekisteröidy uutiskirjeemme tilaajaksi.