Kevät 2020 jää historiaan hyvin poikkeuksellisena aikana koulutyön osalta. Koululaiset ja kouluhenkilökunta ovat joutuneet poikkeustilassa omaksumaan nopeasti uusia etäopiskelun ja -työskentelyn tapoja. Myös kouluruokailu muuttui siitä hetkestä, kun oppilaat ohjattiin lähiopiskelusta koteihinsa. Nopeasti synnytetyt ratkaisut kuten noudettavat ruokakassit, annospakattu ruoka tai ruokarasiat muuttivat myös ruokapalveluhenkilökunnan työpäivää ja rytmiä.

Ruokakasseista iloa perheille

Koululaisten siirryttyä joko kokonaan tai osin etäopiskeluun maaliskuussa jäivät koulun ravintolasali hiljaiseksi ja oppilaat nälkäisiksi. Monen säännöllinen arjen ruokarytmi muuttui. Monessa perheessä haasteet olivat läsnä ensimmäisestä etäpäivästä lähtien, kun yhtäkkiä kaikki arjen tekeminen tapahtui kodin seinien sisäpuolella. Ruokailun järjestäminen muodostui monelle isoksi haasteeksi ei vain rahallisesti, mutta myös ruoan valmistuksen osalta muiden päivän askareiden lomassa. Eli iso helpotus arkeen.

Moni kunta päätyi nopeasti tarjoamaan perheille oppilaskohtaiset ruokakassit, jotka toivat helpotusta perheiden ruoka-ainehankintoihin. Pohjoinen Puolangan kunta päätti jakaa yli 160 oppilaan perheille ruokakassit kerran kuussa noudettavaksi. Pitkien etäisyyksien kunnassa nouto piti järjestää siten, että vältetään lähikontaktia eikä hakukertoja tule monta.

- Ruokakassi oli vastaantulo ja tuen osoitus perheille etäkoulun aikana. Etäkoulua käyvät lapset näkyivät perheissä niin taloudellisesti kuin ajankäytöllisesti eli jonkun piti hoitaa ruokaostokset entistä tiheämmin ja valmistaa päivittäin lounas. Ruokakassit saivat hyvän vastaanoton, kertoo Puolangan kunnan sivistysjohtaja Anna-Kaarina Uusitalo.

Myös Oulussa jaettiin samansisältöisiä ruokakasseja, joista löytyi peruselintarvikkeita kuten perunaa, makaronia, omenaa, näkkäriä, levitettä, leipää, jauhelihaa, kanaa, pinaattiohukaisia ja pyöryköitä. Oulun normaalikoululta aakkosjärjestyksessä nimilistojen ja osoitettujen hakuaikojen puitteissa turvaväleille keiloitetun koulupihan noutopisteestä haettiin lähes 800 kassia.

- Näin ison määrän paikalliseen järjestämiseen tarvittiin jo apua ja kassit toteutettiin kolmen tahon yhteistyönä, jossa paikallisen kauppiaan apu oli merkittävä, korostaa Compass Groupin asiakkuuspäällikkö Marko Saxholm.

Annospakattuja aterioita ja kouluruoan maistamista

Vaikka iso osa oppilaista ruokailu rajoitusten ajan kotona, oli osa oppilaista lähiopetuksessa. Osassa kouluista päädyttiin jakamaan oppilaille noudettavaksi valmiiksi annospakattuja aterioita. Esimerkiksi Vaasan ruotsinkielisen normaalikoulun perusopetuksen ja lukion ruokasalissa ruokaili päivittäin silti kymmeniä oppilaita ja etäopetuksessa olevilla oppilailla oli mahdollisuus noutaa koululta kerran päivässä ennakkoon tilattu ruoka-annos. Koulun kevään ruokalistaankaan ei näin tarvittu muutoksia, vaan lähi- ja etäoppilaat söivät saman listan mukaan joko paikan päällä tai noudetun annoksensa kotona. Koululta lähtee ruoka myös alueen päiväkoteihin.

Annospakattujen kouluruokien syömisestä kotona osoittautui vanhemmille hyvä tilaisuus nähdä ja maistaa huollettaviensa normaalin kouluruokailun mukaista ruokaa. Monelle lapselleen ruokaa hakevalle vanhemmalle onkin ollut tärkeää nähdä koululla ravintolahenkilökuntaa, päästä juttelemaan ruoasta ja myös tutustua oman lapsensa koulun ravintolapäällikköön.

- Kouluruoan tekijä on saanut kasvot, iloitsee Compass Groupin asiakkuuspäällikkö Marko Saxholm. Vanhemmilta kuuluu lisäksi, että ruoka maistuu, on hyvää ja ollut korvaamaton apu kummallisen kevään hektisessä kotiarjessa etätöiden ja etäopiskelun yhdistelmässä, hän jatkaa.

Porrastettua ruokailua pari viimeistä kouluviikkoa

Vaikka koulut palasivat toukokuun puolivälissä takaisin koulutyöhön vielä kahdeksi viikoksi, ei koulun ravintolassa käy normaali kuhina lounasaikaan. Ruokailu tapahtuukin porrastetusti kotiluokissa tai eri aikoihin ruokasalissa, jotta puhtaudesta ja turvaväleistä voidaan huolehtia. Koulujen koosta riippuen erilaisia malleja on käytössä. Monen vanhemman lapsuudesta tutut ateriakärryt palaavat kuvaan ja ruoka toimitetaan kärryssä luokkiin, jossa koulun henkilökunta ja oppilaat yhdessä auttavat ruoan jakelussa ja astioiden keräämisessä.

Poikkeusjärjestelyt koskivat niin ruokailua kuin muutakin koulunkäyntiä. Puolangalla ruokailuaikoja porrastettiin hieman, ruokailussa oli vähemmän luokkia kerralla, keittiöhenkilökunta jakoi ruuan ja lisäksi toteutettiin muita pienempiä muutoksia, kuten esimerkiksi yksittäispakattuja leipiä.

- Ruokalassa on ollut paljon rauhallisempaa ruoka-aikojen porrastamisen jälkeen. Järjestelyt menivät siinä samassa, kuin muutkin poikkeusjärjestelyt eivätkä tuottaneet suuria ongelmia, kertoo Puolangan sivistysjohtaja Anna-Kaarina Uusitalo. Erikoisen kevään takia kaikki odottavat kesälomaa innolla, mutta myös hieman hämmentynein mielin, koska lomakin tullaan viettämään tietyin rajoituksin. Poikkeusruokailut on nyt testattu eli ruokaa saadaan myös syksyllä, vaikka korona aiheuttaisikin edelleen rajoituksia, hän jatkaa.

Nähtäväksi jää onko koulujen ravintolassa normaalia kuhinaa ensi lukuvuoden aikana vai onko koronapandemian jälkeen enää paluuta entiseen. Vai näemmekö erimuotoista ruokailua osana uutta normaalia?