Muoviroskan ja kertakäyttömuovin vähentämiseen tähtäävä EU-direktiivi (Single Use Plastics eli SUP-direktiivi) astui voimaan 3.7.2021 ympäristöministeriön valmisteleman asetuksen myötä. Direktiivi kieltää esimerkiksi muovisten aterimien, pillien ja vanupuikkojen saattamisen markkinoille. Olemassa olevat varastot voi kuitenkin käyttää loppuun.

Compass Groupilla direktiivin mukaisten kertakäyttöisten muovituotteiden korvaaminen ympäristön kannalta kestävämmillä ratkaisuilla aloitettiin vuonna 2018. Nykyiset take away -kassit ja juomapillit ovat paperista, kahvikuppien kannet on valmistettu kuidusta ja lusikan korvaavat sekoittimet puusta.

Elintarviketurvallisuus ja ympäristö valintakriteereinä

Muovin vahvuuksia erityisesti elintarviketurvallisuuden näkökulmasta ovat sen hyvä kyky suojata elintarvikkeita ja ylläpitää niiden säilyvyyttä. Säilyvyys taas vähentää roskiin menevän ruoan eli hävikin määrää.

Compassilla käydään jatkuvaa dialogia valmistajien kanssa uusista raaka-aineinnovaatioista, mutta muovin käyttöä elintarvikepakkauksissa ei voida toistaiseksi vielä täysin lopettaa.

– Pyrimme vähentämään kertakäyttöisen muovin käyttöä jatkuvasti ja haemme ympäristöä mahdollisimman vähän kuormittavia ratkaisuja. Kuitupohjaiset ratkaisut ovat usein erinomaisia, mutta pakkausvalinnoissa oleellista on käyttökohde ja tarkoitus, jotka määrittävät pakkaukselta vaadittavat ominaisuudet, kertoo Compass Groupin hankintapäällikkö Sari Kilkki.

Uudesta, isojen patojen keittiöstä Vantaan Pakkalasta lähtevien take away -tuotteiden pakkausmateriaaliksi on valittu kartonki sekä ohut, helposti kierrätykseen irrotettava kierrätysmuovista valmistettu kalvo.

– Kierrätysmuovista valmistetun materiaalin hiilijalanjälki on huomattavasti pienempi kuin neitseellisestä muovista valmistetun muovin hiilijalanjälki. Ympäristönäkökulma huomioidaan meillä aina pakkausratkaisujen valinnnoissa. Mikäli muita ratkaisuja ei ole saatavilla, pyrimme käyttämään sellaisia muovilaatuja, jotka ovat hyvin kierrätettävissä, summaa Kilkki materiaalien valintaperusteita.

EU-direktiivillä suojellaan meriympäristöä

Voimaan astuneen EU-direktiivin avulla pyritään vähentämään muoviroskan määrää ympäristössä ja muovin päätymistä erityisesti meriympäristöön. Direktiivi on myös konkreettinen askel kohti kiertotaloutta sekä kestävämpiä, uudelleenkäytettäviä tuotteita. Lisäksi sillä luodaan yhtenäistä tuotesääntelyä EU:n sisämarkkinoilla.

Lisätietoa Compassin pakkausmateriaaleista: Compass Group Suomen hankintapäällikkö Sari Kilkki sari.kilkki@compass-group.fi.

Lisätietoa direktiivistä:

Euroopan unioni: Direktiivi (suomeksi)

Ympäristöministeriö: Kertakäyttömuovien kulutuksen rajaaminen