Itä-Suomen Yliopiston kampusravintolassa ruoka liikkuu:
Opiskelijoille tuettuja aterioita mukaan – ja kaverille kanssa!

Normaalisti vilkkaassa kampusravintolassa turvavälit huomioivat ruokapöydät täyttyvät nyt väljemmin, sillä asiointi on siirtynyt mukaan otettavien ateriapakettien myyntipisteelle. Ateriapakettien ostomahdollisuus helpotti monen etäopiskelijan elämää, kun Kela mahdollistaa korkeakouluopiskelijan ateriatukeaan myös mukaan myytäviin opiskelija-ateriapaketteihin. Suosittuja ovat ”kaverille kanssa” -ateriapaketit, joilla opiskelija voi nyt ostaa nk. 2+2 -mallilla itselleen ja kaverilleen ruokaa kotiin vietäväksi molempien opiskelijakorttia vilauttamalla.

Etäopiskelu on ollut yliopistolla arkea keväästä lähtien. Opiskelu on asettunut hybridimalliin uusien opiskelijoiden osallistuessa lähiopetukseen ja pitemmälle edenneiden opiskellessa etänä. Joka neljäs opiskelija kokee paljon tai erittäin paljon haasteita omassa ruoanlaitossaan ja haasteet liittyvät ennen kaikkea ruoan hintaan, mutta myös monipuolisuuden, maukkauden ja terveellisyyden turvaamiseen, kertoo Compass Group Suomen teettämä kattava kuluttajatutkimus.

Ihmisten toiveet ja tarpeet korostavat hyviä perusasioita poikkeusolojen aikana, Yli kahden tuhannen suomalaisen kuluttajan vastauksissa toukokuussa tehdyssä tutkimuksessa korostuivat aidot kohtaamiset ihmisten välillä, turvallinen ja empaattinen palvelu arjessa sekä aidosti hyvä, herkullinen ja terveellinen ruoka.

Uudet muodot opiskelijaruokailuun

Opiskelijoille digitaalisten palvelujen käyttö on luontaista ja ratkaisujen tulee helpottaa elämää. Jopa 40 % opiskelijoista halusi tilata ateriakokonaisuuksia etukäteen joko muutamia kertoja kuukaudessa tai kestotilauksena (Kuluttajatutkimus 2020, Compass Group Suomi). Erityisesti opiskelijaruokailuun on uutena kehitetty Campus take away -toimintamalli, jossa opiskelijat voivat ostaa opiskelijakorttiaan näyttämällä Kela-tuettua ruokaa mukaan sekä itselle että kaverille.

- Niin kutsutulla 2+2 -mallilla tuettuja aterioita voi ostaa mukaan tutuista kampusravintoloista kotiin vietäväksi tai muissa kampuksen tiloissa nautittavaksi. Tyypillinen asiakas on opiskelija, joka ostaa etäopiskelupäiväksi ravitsevan ja monipuolisen Campus take away-ateriakokonaisuuden tai jopa kaksi, kuvailee kehityspäällikkö Timo Paasonen Compass Groupilta.

Joensuussa ja Kuopiossa kotiin vietäviä aterioita jo keväästä lähtien

Itä-Suomen Yliopiston kampuksilla opiskelijalounaan ulosmyynti aloitettiin kokeiluna jo huhtikuussa tiukimpien Covid-19-pandemian aiheuttamien rajoitusten aikana. Yhdessä asiakkaan kanssa suunniteltiin tarkasti parhaat ja turvallisimmat reitit: pohdittiin mitkä muuten suljettujen kampusten ovista voitaisiin pitää auki ja ohjata opiskelijat turvallista kulkureittiä turvavälein sekä lähikontaktia välttäen ravintolan nouto- ja myyntipisteille. Turvallisuusohjeiden noudattaminen on tärkeää, jotta hygienia ja turvavälit säilyvät. Toimintatavat ovat niin henkilökunnalle kuin opiskelijoillekin tuttuja, joten ne käyvät jo luonnostaan.

Kesätauon jälkeen avasimme pari kampusravintolaa lisää ja kaikista saa nyt paikan päällä nautittavan lounaan lisäksi ostaa Kela-tuettuja opiskelija-aterioita mukaan. Aterioita pakataan runsaasti esille vitriineihin ja ravintoloiden asiakkaille tiedotetaan mahdollisuudesta.

Kampusravintolan keittiössä henkilökunnan kädet käyvät, sillä aterioita myydään ahkerasti ja paljon. Pakatut ateriat ovat joko samaa maukasta, monipuolista ja ravitsevaa ruokaa kuin päivän lounaalla on linjastosta saatavilla, tai erikseen valmistettua kotiruokaa. Opiskelijat voivat ostaa molempien opiskelijakorttia näyttämällä Kela-tuettua ruokaa mukaan sekä itselle että kaverille. Nk. 2+2 -mallilla tuettuja aterioita voi nyt ostaa mukaan jo aamukahdeksasta alkaen, kun aikaisemmin myynti oli mahdollista vasta kello kymmenestä eteenpäin. Edellä mainittu Kelan poikkeusmenettely on voimassa toistaiseksi.

- Opiskelijat ovat olleet erityisen innoissaan Campus take awaysta. Kampukset sulkeutuivat, mutta tarve edulliselle, terveelliselle ja monipuoliselle opiskelijaruokailulle edelleen jäi. Kaikilla oli huoli opiskelijoiden jaksamisesta siellä kotona etäopetuksessa niin ravitsemuksellisesti kuin taloudellisesti. Nyt opetuksen jatkuessa etänä tai hybridimallina, mahdollisuus ostaa Kela-tuettu take away-ateriakokonaisuus on ollut todellinen pelastus opiskelijalle, kertoo Compass Group Suomen asiakkuuspäällikkö Hannele Pirhonen.

Ruoan mukaan ostaminen nousevana trendinä oli nähtävissä jo ennen koronaa. Take away-kulttuurin nousu onkin yksi esimerkki arkiruokailun vahvistuvista trendeistä. Hyvä maku, hyvinvointi ja vastuullisuus ovat vahvoja trendejä jatkossakin. Terveellisen, maukkaan kotiruoan arvostus on edelleen vahva. Tunnistimme tarpeen ja kehitämme liikkuvan ruoan ratkaisuja ravintoloidemme rinnalle enenevässä määrin.

- Terveelliset ateriat ja säännöllinen ruokailurytmi taukojen ja liikunnan ohella ovat tärkeitä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille etenkin paljon päätteen ääressä työtä ja opintojaan tekeville. Opiskelijat ovatkin toivoneet, että Campus take away olisi jatkuva käytäntö ja Kela-tuetun opiskelija-aterian voisi ostaa jatkossakin mukaan, sillä etä- ja verkko-opetusta on varmasti tulevaisuudessakin, pohtii Hannele Pirhonen toiveikkaana.

Haluatko lisää tietoja Compass Groupin ajankohtaisista uutisista ja ruokaan liittyvistä palveluista? Rekisteröidy uutiskirjeemme tilaajaksi.