Compass Groupilla on ilo olla mukana partiolaisten Kajo 2022 -suurleirillä, kun leiriläisten ruuat valmistetaan Isojen Patojen keittiössä.

Kesällä 2022 tuhannet partiolaiset kokoontuvat Suomen Partiolaisten järjestämälle Kajo -suurleirille. Compass Groupilla on ilo olla mukana tapahtumassa, kun leiriläisten ruuat valmistetaan kesäkuussa avatussa Isojen Patojen keittiössä.

Kun Kajon telttakaupunki heinäkuussa kohoaa Evon metsiin, porisevat Compass Groupin Isot Padat kuumina Vantaan Pakkalassa. Kajo on yksi kesän 2022 suurimmista tapahtumista Suomessa ja päivittäisen ruokailijamäärän odotetaan olevan yli 15 000.

”Toimitamme yhdeksän päivän ajan leiriläisille lounaan ja päivällisen salaatteineen. Kaikkinensa leirillä kuluu 270 000 ateriaa, yhteensä 108 000 kg ruokaa”, kertoo Compass Groupin myyntipäällikkö Sari Räsänen mittavasta projektista.

Leirialueella on kuusi keittiötä, joista jokainen palvelee yli 2 500 ruokailijaa muutaman tunnin aikana. ”Tämän suunnittelu ja toteutus vaatii valtavan ponnistuksen vapaaehtoisorganisaatioltamme ja hyvän kumppanin ruokien toimittajaksi. Yhteistyö Compass Groupin kanssa on käynnistynyt erinomaisesti. Keskustelu on ollut joustavaa ja siinä on haettu parhaita ratkaisuja Kajon laadukkaan ja tehokkaan ruokailun järjestämiseksi”, sanoo Ville Pentti Suomen Partiolaisista.

Hyvää ja ravitsevaa leiriruokaa – vastuullisesti

Kajosta halutaan luoda vastuullinen, kestävä tapahtuma, ja tämä näkyy myös ruokailujen suunnittelussa. Vastuullisia valintoja on kehitetty myös partiolaisilta kerätyn palautteen pohjalta.

Osallistujat voivat etukäteen valita kasvisruokailun, sekaruuassakin on merkittävä osa kasviksia, ja leirin ruokahävikkiä pyritään minimoimaan monin keinoin. ”Ruuan valmistus leirin ulkopuolella on ympäristön kannalta leirillä valmistamista tehokkaampaa ja ruuan toimitus yhdeltä toimittajalta minimoi kuljetuksen aiheuttaman ympäristökuorman”, kertoo partiolaisten Ville Pentti.

Omat vaatimuksensa leirin suunnitteluun on tuonut myös korona, ja ruokahuollossa hygienia-asiat korostuvat entisestään. Partioleireille tuttuun tapaan osallistujat syövät omista astioistaan ja tiskaavat ne itse. ”Esimerkiksi käsien pesua ja laadukasta tiskausta mietitään tällä hetkellä tarkasti. Korona tuo oman haasteensa isojen ihmismäärien ohjauksiin ja ruuhkien välttämisiin niin käsienpesussa, tarjoilulinjastoilla, tiskipaikalla kuin ruokapöydissäkin”, Ville Pentti toteaa.

Monien mahdollisuuksien Isojen Patojen keittiö

Kesäkuussa käyttöön otettu Isojen Patojen keittiö Vantaan Pakkalassa on avainasemassa suurleirin aterioiden jouhevassa toteutuksessa. Mittavaa projektia helpottaa, kun ruuat pystytään valmistamaan yhdessä keittiössä. Missä tahansa keittiössä tämä ei onnistuisi – esimerkiksi partioleirien suosikkiruoka makaronilaatikkoa valmistetaan leirille 900 vuokaa.

Ruokien valmistamisen lisäksi myös logistiikka ja koko ruokaketjun vastuullisuus vaativat tarkkaa suunnittelua. Miten tässä kaikessa onnistutaan?

”Ruoka lähtee keittiöstä kuumana ja valmiin ruuan rakenne pysyy hyvänä, kunhan säilytysaika on lyhyt, eli kuljetus tehokkaasti organisoitu”, kertoo Compass Groupin tuotantojohtaja Torsti Uotila. ”Teemme minuuttiaikataulun siitä, milloin ruuan valmistus alkaa, milloin pakkaaminen aloitetaan ja milloin kaiken on oltava tehtynä, jotta ruoka on ajallaan tarjolla leirin keittiöissä.”