Herkullinen kauden kesäbuffa ruokaratkaisuna  Compass Group

Arto Taipaleenmäki on pitkän linjan ruokapalveluammattilainen. Hän on nähnyt ravintola-alan kehityksen, ylä- ja alamäet vuosikymmenten aikana, muttei hätkähdä tämän päivän kriisejä tai vaatimusten kiristymistä. Arton tuntee ruoan matkan pellolta lautaselle, sillä hän on myös itse sivutoiminen maanviljelijä. Yksi ympyrä sulkeutuu, kun uransa pohjoisen ravintolapalveluja edistänyt Arto ja Compass Groupin tiimi palaavat 15 vuoden tauon jälkeen entisen Kainuun Sanomien painotalon eli Kajaanin Viestitaloon ravintolapalvelukumppaniksi.

Parakkiravintolasta karonkkaan

Vuonna 1999 elettiin Oulussa vahvaa teknologiahuumaa ja kauppa kävi. Teknologiakylään rakennettiin uutta Smarthousea, jonka rakentamisen aikaista ravintolatoimintaa pyöritti parakkiravintolassa apulaisravintolapäällikön tehtävässä aloittanut Arto Taipaleenmäki. Arto oli siirtynyt päivätyöhön yökerhosta, sillä tuoreena perheenisänä ja sivutoimisena maanviljelijänä jo 15-vuotiaana aloittaneena tarvittiin lisää virtaa.

Smarthousen kulta-aikana ravintolassa kävi parhaimmillaan jopa tuhat lounastajaa. Talon suurin asiakas Nokia järjesti tilaisuuksia edustustarjoiluineen paljon ja usein. Oli asiakastilaisuuksia, pikkujouluja, tohtorin karonkkaa, häitä ja 500 istuvia illallisia.  

Oulun ravintolapäällikkövuosien jälkeen Arto siirtyi henkilöstöravintoloiden pariin ensin aluepäälliköksi ja sitten operatiiviseksi päälliköksi. Näinä vuosina Compass Groupin (silloin Fazer Food Services) ravintolat Kittilästä Rovaniemelle, Kemiin, Kajaaniin ja Kokkolaan ovat tulleet kovin tutuiksi aluevastuun ja esimiestyön myötä.

Parasta ihmisten kohtaamiset

Vuosien varrella Arto on nähnyt konkreettisesti, miten asiakkaiden toiveet ovat muuttuneet kevyempään ja terveellisempään suuntaan. Kasvisruoan suosio on lisääntynyt, vaikka toki jo vuosituhannen vaihteessa oli kasvisvaihtoehtoja tarjolla päivittäin. Lounasruoalta osataan vaatia makuelämystä ja salaattivalikoima lisukkeineen on jatkuvasti laajentunut. Asiakkaiden trenditietoisuus on kasvanut ja monet harrastavat ruoanlaittoa kotona. Vaatimustaso on sen myötä kasvanut.

- Terveellisyys näkyy myöskin kokoustarjoiluissa. Enää ei peruspulla liiku. Kahvilakulttuuri on muuttunut ja erilaisia kahvilaatuja toivotaan valikoimaan, Arto summaa.

Ratkaisumyynnin tehtäviin hän siirtyi vuonna 2016 ja toiminta-alueena on koko Suomi. Markkinakenttä on muuttunut ja kilpailu kiristynyt. Kansainvälistyminen näkyy suuryritysten kilpailutuksissa. Alalle on tullut myös uusia toimijoita perinteisten ketjujen lisäksi.  Joustavat yksilölliset ratkaisut ketterästi tarjottuna ovat valttia.

- Julkisen sektorin kilpailutuksissa hankintalaki johtaa lähes aina hintakilpailuun ja laadulla ei hyvästä tarkoituksesta huolimatta ole aina merkitystä. Toisinaan laatupisteet saa se, joka osaa parhaiten kirjoittaa, tuumaa Arto Taipaleenmäki.

Arton pitkä kokemus monessa eri roolissa toimialallamme ja toisaalta vahva ymmärrys ruoan matkasta pellolta lautaselle antavat hyvän pohjan kohdata asiakas ja ymmärtää tämän tarpeita. Kuunteleminen ja pitkäjänteisyys ovatkin asioita, joita Arto kokee oppineensa työssään eniten.

- Työssäni on parasta työn monipuolisuus ja työtoverit. Parasta on ihmisten kohtaaminen ja se että tuntee saavuttaneensa asiakkaan luottamuksen. Varsinkin nyt korona-aikana olen huomannut, että noita kohtaamisia kaipaa. Olen työskennellyt etänä kotitoimistoltani käsin jo vuodesta 2008, joten se ei ole tässä tilanteessa minulle uusi asia. Myyntityössä kasvotusten kohtaamiset ovat tärkeitä. Vastaavaa vuorovaikutusta ei voi teams-palaverien kautta saavuttaa, eikä asiakkaan kehonkieli ja ilmeet välity. Et voi teamsin välityksellä päätellä, mitä asiakkaan mielessä mahdollisesti liikkuu ja reagoida siihen, Arto pohtii.

Viestitalon vaiherikkaat vuodet

Entinen Kainuun Sanomien painotalo Kajaanin keskustassa on sekin nähnyt vuosien varrella monenlaisia vaiheita ja käänteitä. Rakennuksen nykyinen omistaja Kajaanin Viestitalo Oy on kehittänyt kiinteistöä määrätietoisesti ja talo on nyt täynnä vuokralaisia. Kiinteistö on kiinnostava kohde, jossa on paljon potentiaalia. Henkilöstöravintola ja keittiötilat peruskorjataan kokonaan ennen avaamista loppuvuodesta. Talon vuokralaiset ja vieraat tulevat saamaan laadukkaat, monipuoliset ja maistuvat lounas- ja kokoustarjoilut ravintolastamme.

- Viestitalon tapauksessa ympyrä tavallaan sulkeutuu. Olimme vuosituhannen alussa ravintolanpitäjänä kiinteistössä. Enpä olisi uskonut, että paikassa, josta 15 vuotta sitten lähdettiin, vielä palattaisiin samoihin ympyröihin. Minkä taakseen jättää sen edestään löytää, muistuttaa Arto.

Arto Taipaleenmäki
Arto_Taipaleenmaki.jpg

Myyntipäällikkönä Compass Groupilla toimiva Arto Taipaleenmäki on pitkän linjan ruokapalveluammattilainen. Hän on nähnyt ravintola-alan kehityksen, ylä- ja alamäet vuosikymmenten aikana, muttei hätkähdä tämän päivän kriisejä tai vaatimusten kiristymistä. Arton tuntee ruoan matkan pellolta lautaselle, sillä hän on itse myös sivutoiminen maanviljelijä Pohjoisesta. Parasta asiakaspalvelutyössä ovat aidot kohtaamiset ja ratkaisujen löytäminen yhdessä.

 
Haluatko lisää tietoja Compass Groupin ajankohtaisista uutisista ja ruokaan liittyvistä palveluista? Rekisteröidy uutiskirjeemme tilaajaksi.