Suomalaisen Työn Liitto on myöntänyt ravintoloissamme tarjottavalle lounaalle Avainlippu-tunnuksen 1.1.2020 osoituksena Suomessa valmistetusta tuotteesta. Tuhannet ruoka-alan ammattilaisemme tarjoavat joka päivä herkullista ruokaa, jonka valmistuksessa suositaan kotimaisia, sesonginmukaisia raaka-aineita.

Palvelemme joka päivä 130 000 asiakasta ravintoloissamme. Ruuan herkullisuuden ja palvelun sujuvuuden takaavat yhteensä 3 300 ruoka-alan ammattilaista. Lounaallemme myönnetty Suomalaisen Työn Liiton Avainlippu on merkki suomalaisesta työstä. Avainlippu voidaan myöntää tuotteelle, joka on valmistettu Suomessa ja jonka kotimaisuusaste on vähintään 50 prosenttia huomioiden kaikki tuotteeseen kohdistuvat kustannukset.

Suomalaisista 87 prosenttia suosii kotimaisia tuotteita ja palveluita aina kun mahdollista.* ”Avainlippu tunnetaan hyvin, ja se tukee vahvasti tärkeitä arvojamme eli suomalaista ja hyvää ruokaa, joka auttaa asiakastamme voimaan mahdollisimman hyvin”, kertoo gastronomia- ja tuotekehitysjohtaja Marianne Nordblom Compass Groupilta. ”Suosimme suomalaisia, sesonginmukaisia raaka-aineita, joista noin 1000 ammattitaitoista kokkiamme loihtivat herkullisen ruuan asiakkaillemme.”

Vastuulliset raaka-aineet kotimaisuus ja sesonginmukaisuus edellä

Vastuullisuus koetaan tärkeänä: 91 % suomalaisista kiinnittää huomiota oman kuluttamisensa vastuullisuuteen*. ”Haluamme auttaa asiakkaitamme tekemään vastuullisempia valintoja”, Marianne Nordblom sanoo. ”Toimintamme lähtökohtana on luotettavuus ja jäljitettävyys.”

Etusijalla ovat kotimaiset ja sesonginmukaiset raaka-aineet. Monet tutut ja suositut ruoka-aineet, kuten riisit, osa pastoista, eksoottiset hedelmät sekä kahvi, tee ja mausteet, ovat luonnollisesti ulkomaisia. Tästä syystä kaikista vuotuisista hankinnoistamme kotimaisten raaka-aineiden osuus on 60–70 %. Mikäli käyttämämme tuotteet ovat alkuperältään ulkomaisia, edellytämme tavarantoimittajilta tietoa niiden alkuperästä ja tuotanto-oloista läpi koko tuotantoketjun. 

Perunat, suurin osa kasviksista ja viljat ovat kotimaisia. Nestemäiset ja ruuanvalmistuksen maitotaloustuotteet ovat kotimaisia, ja juustoista noin 75 % on kotimaisia. Lihasta ja lihajalosteista vähintään 90 % on aina kotimaista, ja valikoimamme koostuvat tunnettujen suomalaisten liha-alan yritysten tuotteista.

Tuoreissa salaattipöydän raaka-aineissa käytämme sesongin mukaisia raaka-aineita ja aina kotimaisia, kun niiden saatavuus ja hinta-laatusuhde on hyvä. Tuoreet vihannekset ovat kausiluontoisesti kotimaisia tai ulkomaisia.

Kalasta ja kalajalosteista noin 25 % on kotimaista. ”Kotimaisen kalan osuutta pyritään lisäämään koko ajan. Esimerkkinä viime vuosien aikana valikoimaan tuodut kotimaisesta kalasta valmistetut tuotteet, kuten paistettu muikku ja särkimurekepihvi”, Nordblom kertoo.  

Lisätietoa Avainlipusta: https://avainlippu.suomalainentyo.fi/

*Lähde: Suomalaisen Työn Liiton Bränditutkimus 2018 / Suomalaiset ostopäätösten äärellä 2018, N=2004, Frankly Partners