Kiertotalouden tavoitteena on korvata nykyinen lineaarinen talousjärjelmämme, joka perustuu materiaalien kuluttamiseen ja niiden hylkäämiseen käytön jälkeen. Materiaalit ja tuotteet pyritään pitämään mahdollisimman pitkään kierrossa. Mitä Compass Groupin ravintoloiden kalusteille, astioille ja vaatteille tapahtuu, kun ravintolatoiminta loppuu tai ravintolaa uudistetaan?

Compass Groupilla materiaali pyritään pitämään käytössä mahdollisimman pitkään. Kun ravintola suljetaan tai uusitaan, käytetyt kalusteet siirretään Helsingissä sijaitsevaan varastoon kunnostusta ja uusiokäyttöä varten. Myös hyväkuntoiset ja ehjät posliiniastiat ja vaatteet siirretään varaston kautta toisiin ravintoloihin.

Kalusteille uusi ilme

Uusien ravintoloiden avauksissa ja ravintoloiden uusimisessa Compass Group hyödyntää vanhoja kalusteita. 

- Kun uusi ravintola avataan, tutkitaan ensin, millaisia kalusteita ja tarvikkeita varastostamme löytyy. Sitten vasta tilataan tarpeeseen, kuvailee Compass Groupin ravintoloiden avauksista vastaava Kati Laitinen prosessia. 

Massiivipuiset leipä- ja apupöydät ovat hyvä esimerkki uudelleenkäytöstä. Pöytiä on jo vuosien ajan kunnostettu uudelleenkäyttöön. Viime vuonna pöytiä entisöitiin 30-40. Vanhoille pöydille loihditaan myös uusia ilmeitä vaihtamalla vanhat pöydänjalat varastossa oleviin pöydänjalkoihin. Tällaista kalusteiden uudistamista pääsee ihailemaan vaikkapa Helsingissä Torinkulma-ravintolassamme.

- Torikulma avattiin loppukeväästä 2021 ja ravintolassa hyödynnettiin lähes ainoastaan vanhoja kalusteita ja laitteita. Tuunaamalla saatiin mitä mainioin lopputulos aikaiseksi, kuvailee Kati Laitinen.

Vaatteet ja tekstiilit kiertoon

Käytetyt käyttökelpoiset työvaatteet siirretään käyttöön alueen muihin ravintoihin. Huonokuntoiset vaatteet lähetetään työvaatetoimittajalle. Tarpeettomat, ehjät ja siistit ravintolatekstiilit viedään kierrätyskeskuksiin tai UFFiin. Vaatteita ja tekstiilejä voidaan lahjoittaa myös paikallisesti. 

Lautasten hiilijalanjälki minimiin ennallistamalla

Kovassa käytössä lautasten pinnoite naarmuuntuu ja harmaantuu 2-10 vuodessa. Vuodesta 2019 alkaen lCompass Groupin lautasten ikää on kuitenkin moninkertaistettu suomalaisen Astiakorjaamon kehittämällä innovatiivisella ennallistamismenetelmällä. Astioita voidaan ennallistaa viidestä seitsemään kertaa. Se pidentää lautasen elinkaarta jopa 50 vuoteen. Ennallistetun lautasen hiilijalanjälki on lisäksi 90 % pienempi kuin uuden lautasen!

Rikkinäiset posliiniastiat, joita ei voi entisöidä tai ennallistaa, voidaan nykyään kierrättää tiilien raaka-aineeksi suomalaiselle tiilitehtaalle yhteistyössä E.Ahlströmin kautta. Tavoitteena on, ettei posliiniastioita päädy enää sekajätteeseen ja kaatopaikalle.