Tutustu Pipsaan ja Tauno Taneli Ristoon eli cobotteihin!

Kahden oululaisen rakennuksen käytävillä työtään tekevät Pipsa ja Tauno Taneli Risto ovat esimerkki puhtauspalvelualan jatkuvasta prosessikehityksestä, jota Compass Group tekee yhdessä asiakkaiden ja kumppaneiden kanssa.

Puhtauspalvelun prosesseja kehitetään koko ajan muun muassa alalla vallitsevan työvoimapulan ja työn fyysisen raskauden helpottamiseksi. Kun Compass Group sai Oulun ateria- ja puhtauspalvelut hoidettavakseen 1.10.2021 alkaen, suunnitelmat automatiikan tuomisesta kohteisiin etenivät ripeästi. Cobotti-imuri Whizia (”collaborative robot”) pilotoitiin kahden viikon ajan useissa kohteissa, ja tulokset olivat lupaavia. Niiden pohjalta sellainen on nyt Hiirihaukkatalossa, Pohjankartanon koululla ja Talvikankaan koululla hoitamassa siivouksen raskaimpia osioita, kuten imurointia.

Puhtauspalvelupäällikkö Sanna Pekkinen Compass Groupilta kertoo, että sopiviin kohteisiin cobotteja hankitaan tarvittaessa lisääkin. Positiiviset vaikutukset työntekijöiden hyvinvointiin syntyvät muun muassa siitä, että cobotti tekee fyysisesti raskaimmat työt. Siten ergonomiset haasteet vähenevät. Cobotit eivät myöskään sairastu, joten sijaistyövoimaa ei tarvita. Akuutista työvoimapulasta kärsivällä alalla se on tärkeää. Coboteille tehdään samanlainen viikko-ohjelma kuin muillekin työntekijöille. Niihin ohjelmoidaan tietty reitti, ja työstä ja liikkeistä kertyy dataa, jonka avulla voidaan laatia raportteja ja esimerkiksi suunnitella reittejä paremmin.

- Kokemukset ovat olleet todella hyviä. Siivousjälki on erinomaista, erityisesti tekstiilipinnoissa on huomattu selkeä ero aikaisempaan. Ilmanlaatumittauksissa myös ilmanlaatu parani jo ensimmäisten viikkojen aikana. Näin pystymme pitämään asiakaslupauksemme laatutasosta, Pekkinen sanoo.

Compass Group kehittää palveluitaan yhdessä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa. Cobotti-imurit on toimittanut kemikaalittoman ja innovatiivisen siivouksen puolestapuhuja Orbotec. Robotiikasta vastaava Ville Kujala toteaa, että cobotin hyviä puolia ovat paitsi erittäin laadukas siivousjälki myös tehokkuus.

– Jos ihmisen teho on 250 m² tunnissa, niin cobotilla se on yleensä tuplaten. Teho riippuu tehtävien mitoituksesta ja aikataulutuksesta, mutta joka tapauksessa cobotti vapauttaa työntekijän tekemään muuta, yleensä ergonomisesti kevyempää työtä, hän sanoo.

Tauno Taneli Risto on tuttu näky koulun käytävillä

Miltä tuntuu, kun koulun käytävillä siivoustyötä tekeekin robotti? Talvikankaan koulun rehtori Markku Veteläinen toivottaa sen tervetulleeksi.

– Emmehän me opeteta lapsia nykypäivään vaan tulevaisuutta varten. Minusta digitalisaation pitää olla yhtä luonnollinen asia kuin aikoinaan kansakoulussa lyijykynän käyttö, Veteläinen sanoo.

Cobotti-imuri on otettu hyvin vastaan sekä koululaisten että koulun henkilökunnan keskuudessa. Lapset ovat tottuneet erilaisiin vempaimiin, joten suhtautuminen on ollut luonnollista. Rehtori uskoo, että robotiikka voi lisätä myös alan houkuttelevuutta.

– Meidän ihmisten pitää näkyä. Siistijöiden ja ihmisten pitää näkyä, samoin kuin minä näyn rehtorina. Tämä robotti on inhimillistetty jo nyt. Sitä toivoisin, että vaikka kehitys menisi mihin, siellä olisi ihminen, joka niitä huoltaa, ja se tehtäisiin näkösällä. Se saattaa auttaa mielenkiinnon herättämistä, hän toteaa.

Jotta cobotti tuntisi itsensä osaksi porukkaa, pitää sillä olla toki nimikin. Sen nimi on Tauno Taneli Risto Talvikangas, jolle oppilaat ovat antaneet Risto-lisänimen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.