Compass Group pidentää lautasten elinkaarta suomalaisen kiertotalouspalvelun avulla.

Yhteistyössä Astiakorjaamon kanssa lautasista ennallistetaan uudenveroisia. Ennallistetun lautasen hiilijalanjälki on 90 % pienempi kuin uuden lautasen.

Kovassa käytössä ravintolan lautasten pinta naarmuuntuu ja lasite muuttuu harmaaksi. Keraamisille astioille ei ole valtakunnallista kierrätysmahdollisuutta, joten käytöstä poistetut astiat päätyvät usein nurkkiin, varastoon tai kaatopaikalle kuormittamaan ympäristöä.

Nyt astioiden elinkaarta on kuitenkin mahdollista pidentää moninkertaisesti.

Vähähiilinen kiertotalousratkaisu muotoilijoilta

Suomalaisen Astiakorjaamon kehittämällä menetelmällä keraamisia astioita ennallistetaan uudenveroisiksi. Astioiden käyttöikä vaihtelee ravintoloissa 2–10 vuoteen. Astioita voidaan ennallistaa viidestä seitsemään kertaa ja siten pidentää elinkaarta jopa 50 vuoteen.

Astiakorjaamon takana on kaksi muotoilijaa: Pekka Paikkari ja Kati Tuominen-Niittylä. Heillä on vuosien kokemus astioiden valmistuksesta, muotoilusta ja kehittämisestä.

– Astiakorjaamon Pekka ja Kati tekevät upeaa työtä. On hienoa, että voimme tukea uudenlaista kiertotalousinnovaatiota, suomalaista huippuosaamista sekä muotoilu- ja käsityöalaa, Compass Groupin ravintoloiden avauksista vastaava Kati Laitinen iloitsee.

Ennallistettuja lautasia olympiastadionilta päiväkotiin

Yhteistyö Astiakorjaamon kanssa alkoi vuonna 2019. Aivan ensimmäisenä kohteena oli ravintola Food & Co Triotton 400 lautasta. Nyt ennallistettuja lautasia on käytössä jo useissa ravintoloissa kuten Food & Co Visiossa Helsingissä, Tastory Innopoli2:ssa Espoossa, Food & Co Pikkuketussa Kajaanissa sekä Isku Centerissä Lahdessa.

Jotkin lautaset ovat saaneet ennallistamisen yhteydessä pintaansa myös mitä taidokkaammat kuviot.

– Päätimme ilahduttaa nuorimpien asiakkaidemme ruokailuhetkiä. Helsingin kaupungin päiväkodin 90-luvun retrolautaset saivat pintaansa hauskat kissantassu- ja kettukuviot, kertoo Laitinen.

Myös uusittu Olympiastadion sai arvolleen sopivat lautaset, kun varastojen kätköistä löytyneet Arabian lautaset ennallistettiin Bistro Stadionille edustuskäyttöön. Saman sarjan pienempiin leipälautasiin tehtiin numeroinnit, jotka mukailevat urheilijoiden rinnassa olevaa numerolappua. Nämä lautaset tulevat jatkossa toimimaan pöytänumeroina ravintola Bistrossa.

– Stadikan historia inspiroi muotoilijoita ja yhteistyössä syntyi myös uniikit Stadikan siluetti -lautaset. Näitä upeita lautasia on alkuun ennallistettu vain numeroitu 100 kpl erä, ja niitä on mahdollista myös ostaa omaksi, Laitinen kertoo.

Inspiroivasta kokeilusta osaksi arkea

Ravintoloidemme lautasia ennallistetaan myös jatkossa yhteistyössä ennallistamisen konseptoineen E. Ahlströmin sekä ennallistamisen toteuttavan ja kehittäneen Astiakorjaamon kanssa.

Voit siis bongata uniikkeja ja uudelleen käyttöön kunnostettuja lautasia jatkossa yhä useammasta ravintolastamme ympäri Suomea! 

Lisätietoa:

Astiakorjaamo

E. Ahlström aloittaa lautasten ennallistamisen (4.5.2021)