Keittiömestarit ovat huippuammattilaisia Compass Groupilla

Perho PROn kanssa yhteistyönä toteutetun keittiömestarivalmennuksen opiskelijoille yhteistä on hyvä asenne ja into oppia uutta.

Paraskaan ammattilainen ei ole koskaan valmis. Valmentautuminen pitää osaamisen ajan tasalla ja motivaation korkealla.

Ravintola Perhon lounaspöydässä istuu hyväntuulinen keittiömestarien porukka. Keskustelu lentää aivan kuin oltaisiin tuttuja pidemmältä ajalta. Takana on kuitenkin vasta ensimmäinen aamupäivä tänä syksynä alkanutta, puoli vuotta kestävää Keittiömestarivalmennusta, johon on kutsulla päässyt mukaan kymmenkunta Compass Group FSin keittiöammattilaista.

”Tunnelma on innostunut ja odottava. Keskustelu lähti heti rönsyämään, ja on ollut tosi mukava jakaa asioita ja kuulla, millaista toisilla on. Huomaa, että ei ole asioiden kanssa yksin”, Kevan keittiömestari Niko Kankkunen kertoo.

Samaa mieltä on myös lounasseura, eli kollegat Tomi Lesonen Elosta, Niko Heinäaro Arribasta, Mika Sippola Revontulesta, Teija Lehtonen Konholasta ja Jonna Gustafsson Lasihelmestä.

”On ollut kiinnostava huomata, miten erilaisia ja erikokoisia paikkoja meidän ravintoloissa on. Tällaisista keskusteluista saa vertaistuen lisäksi uusia näkökulmia. Jos meinaa tulla jotain omia kangistuneita rutiineja, niin niihin saa tarvittaessa sopivasti ravistelua kaverilta”, Tomi Lesonen pohtii.

Yhteishenkeä lämmiteltiin jo viime kesäkuussa kick offissa, ja nyt on perustettu jo opiskelijaryhmälle oma WhatsApp-ryhmä. Valmennuksessa ei siis kärsitty alkujäykkyydestä tai siitä suomalaisille tyypillisestä tilanteesta, että kukaan ei uskalla avata suutaan.

”Me uskalletaan aina”, keittiömestarit nauravat yhteen ääneen.

Muutakin kuin ruoanlaittoa

Keittiömestariammattilaisille suunnatun valmennuksen osallistujat ovat ”kutsuvieraita”. Tästä kutsusta saa olla ylpeä, sillä valmennukseen etsittiin compassilaisia huipputyyppejä, jotka pääsevät seuraavan puolen vuoden aikana syventämään ja monipuolistamaan osaamistaan.

”Tällaiset valmennukset ovat erittäin tärkeitä Compass Group FSille. Huippuammattilaisemme pääsevät uudistamaan osaamistaan keittiön ja makuelämysten johtamisessa. Tällä on suora vaikutus ravintoloidemme työntekijäkokemukseen ja sitä kautta asiakaskokemukseen. Keittiömestariverkostomme vahvistuu ja luomme kehityspolkuja keittiöammattilaisille”, asiakkuusjohtaja Jiri Luoto painottaa.

Valmennuksen ensimmäisellä jaksolla käsiteltiin keittiömestarin työnkuvaa.

”Keittiömestarin työ ei ole pelkkää ruoanlaittoa. Kyse on aina myös ihmisten kanssa toimimisesta ja johtamisesta”, Niko Kankkunen muistuttaa.

Monen keittiöammattilaisen perinteisessä peruskoulutuksessa on keskitytty ruokaan, kun taas ihmisten kanssa toimimisen, viestinnän ja esimiestyön osuus on voinut jäädä vähäisemmäksi.

”Meidän ravintoloiden henkilökunnassa on nuoria ja vanhoja, erilaisia kulttuurieroja ja tietysti myös monenlaisia persoonia. Heidän kaikkien joukossa täytyy osata tasapainoilla, ja erityisesti esimiehen on tärkeä ymmärtää ihmisten erilaisuus. Muita ei voi muuttaa, vaan itse pitää mukautua ja oppia toimimaan monenlaisten ihmisten kanssa”, Elon keittiömestari Tomi Lesonen täydentää.

luokkakuva.jpg

Sisäistä varmuutta

Keittiömestarivalmennukseen osallistujia yhdistää työnkuvan lisäksi koulutusmyönteinen asenne. ”Kaikkeen mennään, mitä ehdotetaan” kuuluu useammasta suunnasta.

Valmentautuminen onkin hyvä tapa pysyä kiinni etunenässä alan kehityksessä ja trendeissä. Valmennusten tarjoamat työkalut ja valmiudet vaikuttavat myös työmotivaatioon: on hyvä olla, kun tietää osaavansa.

”Aikoinaan aloittaessani yrityksessä olin uudempi tällä alalla, ja tietysti myös epävarmempi. Välillä kävi mielessä, että ottavatkohan muut nuorta ihmistä tosissaan. Vuosien ja valmennusten myötä tämä varmuus on kasvanut huikeasti. Eniten se on sellaista päänsisäistä vahvuutta, että tietää monenlaisissa tilanteissa, että ’mä osaan tuon’”, Lasihelmessä työskentelevä Jonna Gustafsson pohtii.

Myös tässä tapauksessa oma esimies tunnisti hyvin pian työpaikalla Jonnan osaamisen ja potentiaalin, ja sen jälkeen antoi lisää vastuuta ja ohjasi yrityksen omiin moninaisiin valmennuksiin. Tälläkin hetkellä Jonnalla on käynnissä Keittiömestarivalmennuksen lisäksi myös Majoitus- ja ravitsemisalan esimiestyön erikoisammattitutkintoon johtava koulutus.

”Nämä kaikki antavat vahvan pohjan ja motivaation omaan työhön. Valmennusten myötä syntyvä keskustelu kollegoiden kanssa, jakaminen ja yhdessä oppiminen on aina hyödyllistä”, Jonna painottaa.